Svelme moka strādājošos

© Daiga Kalniņa

Lai gan šajās karstajās dienās daudzās iestādēs un ražotnēs gaisa temperatūra pārsniedza 28 grādus pēc Celsija, kas ir maksimālā darba telpā pieļaujamā gaisa temperatūra vasarā, Valsts darba inspekcijā šovasar ir mazāk sūdzību par nepanesamu mikroklimatu darba vietā nekā iepriekšējos gados.

Valsts darba inspekcija atgādina, ka saskaņā ar Darba aizsardzības likumu darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā, nodrošinot viņu veselībai nekaitīgu darba vidi.

Ministru kabineta noteikumos Darba aizsardzības prasības darba vietās teikts, ka gaisa temperatūra telpās, kur darbinieki veic vieglu fizisku darbu, piemēram, birojos, gaisa temperatūra nedrīkst pārsniegt 28 grādus pēc Celsija, bet smaga darba darītājiem nedrīkst likt strādāt telpās, kas ir sakarsušas vairāk par 26 grādiem pēc Celsija. Turklāt telpās ir jānodrošina arī gaisa kustība, piemēram, birojos tai ir jābūt no 0,05–0,15 metriem sekundē. Šajās karstajās dienās daudzos birojos un iestādēs gaisa temperatūra pārsniedza pat +30 grādus pēc Celsija. Tomēr Valsts darba inspekcijas darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa Neatkarīgajai stāstīja, ka šogad ir mazāk sūdzību par karstumu darba telpas nekā iepriekšējos gados. Piemēram, pirmdien pa informatīvo tālruni piezvanījuši vien četri cilvēki, kuri lielākoties vēlējušies konsultēties, nevis sūdzēties par kādu noteiktu darba devēju.

"Valsts darba inspekcijas darbinieki nestaigā pa birojiem, iestādēm un rūpnīcām ar termometru rokās, lai pārbaudītu gaisa temperatūru. Šādas pārbaudes veicam, ja esam saņēmuši sūdzību, vai arī tad, kad pārbaudām citus darba drošības aspektus. Tad, protams, pievēršam uzmanību arī mikroklimatam telpās. Šogad būtiski pārkāpumi nav konstatēti, un, lai gan Valsts darba inspekcijai ir tiesības pat apturēt iestādes vai ražotnes darbu, ja darba apstākļi ir nepiemēroti, tomēr līdz šim tik bargs lēmums mums nav bijis jāpieņem," sacīja S. Zariņa.

Lai gan lielākoties sūdzības par karstumu ir bijušas no biroja darbiniekiem, VDI vairāk raizējas par tiem, kuri strādā ārpus telpām – uz lauka, celtniecībā, ceļu būvē un tamlīdzīgi. VDI atgādina, ka darba devēju pienākums ir veikt pasākumus, lai samazinātu pārkaršanas risku darbiniekiem, kuri vasarā strādā atklātā saulē. Tie var būtu dažāda veida organizatoriski pasākumi, piemēram, darba devējs un darbinieks vienojas par darba laiku, nosakot darba pārtraukumus vai nobīdot darba stundas uz vēsāko diennakts laiku (rītos, vakaros); darba devējs nodrošina atbilstošas atpūtas telpas, kurās iespējams atvēsināties, kā arī nodrošina iespēju nodarbinātajiem izmantot dušu; darbiniekiem jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim; darbiniekiem būtu jāstrādā apģērbā gaišos toņos, kas izgatavots no dabiska auduma, piemēram, lina vai kokvilnas, un jālieto galvassegas.

***

Darba telpu mikroklimats vasarā

Darba kategorija Temperatūra (°C) Gaisa kustības ātrums (m/s)

Darbs birojā 20–28 0,05–0,15

Ar fizisku piepūli

saistīts darbs 16–27 0,1–0,4

Smags darbs 15–26 0,2–0,5

Avots: MK noteikumi Darba aizsardzības prasības darba vietās

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.