Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Balvos pieķerti četri nepilngadīgie, kuri sabiedriskā vietā atradās alkohola reibumā

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay

Pagājušonedēļ Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes Balvu iecirkņa darbinieki apsekoja dažādas tirdzniecības vietas ar mērķi pārbaudīt, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro aizliegumu pārdot alkoholiskus dzērienus nepilngadīgajām personām. Vienā no tirdzniecības objektiem konstatēti vairāki pārkāpumi, informē VP.

Kopš 2019. gada janvāra sākuma Balvos kopumā tika konstatēti četri nepilngadīgie, kuri sabiedriskā vietā atradās alkohola reibuma stāvoklī. Jāpiebilst, ka viens no jauniešiem ir bijis gandrīz vienas promiles stiprā alkohola reibumā.

Visos gadījumos likumsargi sastādījuši administratīvo pārkāpumu protokolus, savukārt pagājušonedēļ VP Balvu iecirkņa policisti veica preventīvo pasākumu kompleksu, lai pārbaudītu tirdzniecības vietas, un noskaidrotu vai tajās tiek ievēroti alkoholisko dzērienu aprites noteikumi.

Pārbaudot vairākas tirdzniecības vietas, vienā no tām tika reģistrēti pārkāpumi - minētā tirdzniecības objekta darbiniece bija pārdevusi alkoholiskos dzērienus n/g personai, nepārbaudot personu apliecinošos dokumentus. Sakarā ar to pārdevējai tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, ka arī uzsākta administratīvā lietvedība saistībā ar citiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem šajā tirdzniecības vietā.

VP atgādina, ka alkoholiskus dzērienus, enerģijas dzērienus, kā arī tabakas izstrādājumus ir aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Lai pārliecinātos par personas vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu. Personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties iepriekšminētās preces, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem, uzliek naudas sodu pārdevējam no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām — no 700 līdz 1400 eiro. Savukārt par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem, uzliek naudas sodu pārdevējam no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajām personām — no 350 līdz 700 eiro.