Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents darbam Latvijā akreditējis Čīles un Japānas vēstniekus

© F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis darbam Latvijā svinīgā ceremonijā Rīgas pilī akreditēja Čīles un Japānas ārkārtējos un pilnvarotos vēstniekus.

Tikšanās laikā ar Čīles vēstnieku Ernanu Baskunjanu-Himenesu Vējonis izteica gandarījumu par abu valstu aktīvo politisko dialogu un sadarbību, kas balstīta uz demokrātiju, cilvēktiesībām, ilgtspējīgu attīstību, kopīgu nostāju pret klimata pārmaiņām un starptautisko noziedzību un terorismu.

Prezidents atzina, ka Latvija ir gatava stiprināt divpusējās ekonomiskās attiecības un palielināt tirdzniecības apgrozījumu. Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt medicīnas, biotehnoloģiju, veselīgas pārtikas un informācijas tehnoloģiju (IT) jomas projektus, kā arī veicināt sadarbību izglītībā. Abas valstis ir vienisprātis, ka nepieciešams atbalstīt Eiropas Savienības (ES), Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (CELAC) attiecību stiprināšanu.

Tāpat Latvija novērtē sadarbību ar ES-Latīņamerikas valstu fondu ("EU-LAC foundation"), kuras laikā 2018. gada aprīlī notika Latvijas IT uzņēmēju misija Čīlē.

Sarunas laikā ar Japānas vēstnieku Jasuhiro Kavaguči prezidents apstiprināja, ka Latvijai kā ES dalībvalstij, Japāna ir stratēģiskais sadarbības partneris. Aizvadītais gads bija intensīvs vizīšu ziņā, tai skaitā notika abu valstu premjerministru vizīšu apmaiņa.

Pēc Vējoņa domām, jāturpina darbs pie abu valstu attiecību stiprināšanas un ekonomiskā dialoga paplašināšanas. Latvija atzinīgi vērtē panākto vienošanos par ES un Japānas Ekonomisko partnerattiecību nolīgumu. Paredzams, ka tas dos pozitīvu impulsu Latvijas kokrūpniecības, pārtikas ražošanas, ķīmisko vielu rūpniecības un farmācijas sektoriem.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija vēlas stiprināt sadarbības saites loģistikas, IT, farmācijas, dizaina, tūrisma un kokrūpniecības jomās. Esam gandarīti par uzsāktajām sarunām ar aviokompāniju "All Nippon Airways" un Japānas tūroperatoriem, lai šajā gadā varētu īstenot pirmo čarterreisa lidojumu maršrutā Tokija-Rīga-Tokija.