Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Apelācijas instances tiesa atzīst, ka VI direktores vietniece no amata "aizrotēta" prettiesiski

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Administratīvā apgabaltiesa šī gada 11.janvārī pieņēmusi spriedumu, ar kuru par prettiesisku atzīts Veselības ministrijas (VM) rīkojums par bijušās Veselības inspekcijas (VI) direktores Aijas Mežsargas uz laiku ieceltās vietnieces Ivetas Šicas pārcelšanu Valsts sporta medicīnas centra direktora vietnieka fiziskās veselības aprūpes jautājumos amatā, liecina publiski pieejamais anonimizētais tiesas spriedums.

Apgabaltiesas pārstāvis Sandis Zellis aģentūrai LETA skaidroja, ka apgabaltiesa lietu vēlreiz izskatīja pēc būtības. Savā spriedumā tiesa ir pievienojusies pirmās instances spriedumā iekļautajai motivācijai, tomēr tas nav analogs Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama spriedumam.

Zellis norādīja, ka būtiskākā atšķirībā abu tiesu spriedumos ir saistīta ar to, ka valsts civildienesta attiecības ar pieteicēju Šicu jau ir izbeigtas, attiecīgi tiesa vairs nevar lemt par VM rīkojuma atcelšanu un Šicas atjaunošanu valsts civildienesta ierēdņa amatā. Tiesa tikai varēja izvērtēt šī rīkojuma tiesiskumu, ņemot vērā, ka Šica pieteikusi arī prasījumu par atlīdzinājumu.

Ievērojot minēto, apgabaltiesa nosprieda apmierināt pieteikumu daļā - atzīt par prettiesisku VM rīkojumu. Proti, pirmā instance norādīja, ka rīkojums atceļams, bet apgabaltiesa motivējusi, kādēļ tas nav iespējams, un atzinusi šo rīkojumu par prettiesisku.

Pārējā daļā nospriestais atbilst pirmās instances tiesas nospriestajam.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Jau vēstīts, ka pirmās instances tiesa uzlika VM par pienākumu viena mēneša laikā atjaunot Šicu inspekcijas Līgumu uzraudzības nodaļas vadītājas amatā, no kura viņa tika "aizrotēta", vai amatā, kas ir pēc iespējas līdzvērtīgs tam. Tāpat tiesa uzlikusi par pienākumu Latvijai atlīdzināt Šicai personisko un morālo kaitējumu 1000 eiro apmērā, turklāt ministrijai arī publiski jāatvainojas Šicai.

Šicas pārcelšanā, tiesas ieskatā, nav vērojams neviens no Valsts civildienesta likumā minētajiem mērķiem, kuru sasniegšanai ministrijai būtu tiesības pārcelt ierēdni citā amatā, proti, lai nodrošinātu labu pārvaldību, uzdevumu efektīvu izpildi, sabiedrības uzticību civildienestam, kā arī veicinātu ierēdņa kvalifikācijas izaugsmi. Līdz ar to tiesa uzskata, ka ministrija savas tiesības pārcelt ierēdni citā amatā izmantojusi pretēji pilnvarojuma jēgai un mērķim. Administratīvā rajona tiesa atzinusi VM rīkojumu par prettiesisku un atceļamu.

Tiesas procesa laikā ministrija nav spējusi sniegt "loģisku un saprotamu pamatojumu", kāpēc pārcelšana atbilst labākajām valsts pārvaldes interesēm, norādīts spriedumā.

Kā aģentūrai LETA norādīja Šica, kaut arī tiesa tikai daļēji apmierinājusi viņas prasību, jo pieprasītais kompensācijas apmērs bija ievērojami lielāks, nekā lēma tiesa, galvenais Šicai bijis tas, lai VM atceltu savu rīkojumu. Pagaidām gan Šica nav izlēmusi, vai pārsūdzēs tiesas spriedumu.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas - 26.aprīļa.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa februāra sākumā atcēla arī VM rīkojumu par bijušās VI direktores Mežsargas pārcelšanu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) direktora vietnieka amatā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa atzina, ka Mežsargas pārcelšana VTMEC direktora vietnieka amatā īstenota ar mērķi pēc pārcelšanas attiecīgo amatu likvidēt un izbeigt ar viņu civildienesta attiecības. Līdz ar to VM ir uzdots atjaunot Mežsargu amatā, kas pēc iespējas ir līdzvērtīgs amatam, kuru viņa ieņēma pirms pārcelšanas.

Tiesa arī uzlika par pienākumu VM publiski atvainoties Mežsargai, kā arī atlīdzināt personīgo kaitējumu 500 eiro apmērā un morālu kaitējumu 500 eiro apmērā.

Kā ziņots, pērn aprīlī VM nolēma rotēt līdzšinējo VI vadītāju Mežsargu uz zemāku amatu iestādē, no kuras vadītājas amata viņa jau iepriekš tika aizrotēta. Šoreiz viņai tika piedāvāts ieņemt VTMEC direktora vietnieces amatu. Rotācija piedāvāta arī Mežsargas vietniecei Šicai, kura pauda, ka šo lēmumu uzskata par neizvērtētu, turklāt viņai neesot jaunajam amatam - Valsts sporta medicīnas centra direktora vietnieka fiziskās veselības aprūpes jautājumos - nepieciešamā izglītība veselības aprūpē.

Abas bijušās VI darbinieces saskaņā ar VM rīkojumu darbu jaunajos amatos sāka pagājušā gada 2.maijā.