Karavīru apmācībā pirmo reizi Ādažos izmantos NATO iznīcinātājus

Nākamnedēļ, 21. un 22.jūlijā, veicot Baltijas valstu bruņoto spēku karavīru apmācību, lai sagatavotu gaisa atbalsta kontrolierus dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā, Ādažu poligonā pirmo reizi tiks izmantoti arī NATO dalībvalstu iznīcinātāji.

Aizsardzības ministrija (AM) ir nosūtījusi vēstuli Ādažu, Carnikavas, Garkalnes, Krimuldas, Inčukalna un Saulkrastu novada pašvaldību vadītājiem, kurā informē par nākamnedēļ paredzētajiem treniņlidojumiem NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kā arī par kopējo Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolieru un sabiedroto Gaisa spēku vingrinājumu Ādažu poligonā, uzsverot, ka lidojumi notiks saskaņā ar Latvijas normatīvo aktu prasībām un ievērojot noteiktās drošības prasības.

AM lūdz iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret sabiedroto iznīcinātāju klātbūtni Latvijas gaisa telpā un īslaicīgi radītajiem trokšņiem. Savukārt Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka ir aizliegts ieiet un iebraukt Ādažu poligonā bez saskaņošanas ar tā administrāciju. Bez saskaņošanas atļauts pārvietoties tikai pa koplietošanas ceļiem, kuri norādīti kartē uz informatīvajiem stendiem.

Vingrinājumā, kas 21. un 22.jūlijā notiks Ādažu poligonā, uzsvars tiks likts uz NATO gaisa atbalsta kontrolieru apmācību. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa kontrolieru apmācību vadīs NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, tādējādi demonstrējot sabiedroto atbalstu un pilnveidojot gaisa un sauszemes operāciju spēju savstarpējo integrāciju.

“Baltic Region Training Event VI” ir kārtējie, sestie, treniņlidojumi Baltijas gaisa telpā, kurus Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā sāka jau 2008.gada nogalē, lai vēlreiz apliecinātu NATO saistības un solidaritāti attiecībā uz Baltijas valstīm un viestu skaidrību par reģiona drošību. Šoreiz sabiedrotie apvienos savus spēkus netālu no Latvijas galvaspilsētas Rīgas, Ādažos, lai pēc reālām situācijām pietuvināta scenārija apmācītu gaisa atbalsta kontrolierus.

Divu dienu vingrinājumā piedalīsies Polijas iznīcinātāji „F-16 Fighting Falcon” no Gaisa spēku bāzes Krzesinā un ASV iznīcinātāji „F-16 Fighting Falcon” no Aviācijas bāzes Aviano, Itālijā. Vingrinājuma nodrošināšanā Lietuva iesaistīs reaktīvās lidmašīnas „L-39 Albatros”.

Svarīgākais