Juristi pozitīvi vērtē Kalnmeiera ievēlēšanu

"Neesmu uztraucies, vairāk uztraukuma bija 15. jūnijā, kad mani izvirzīja. Tagad dodos uz darbu," īsi un lakoniski piecas minūtes pēc ievēlēšanas savas sajūtas aprakstīja jaunais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Aizklātā balsojumā viņam izdevās gūt vairākuma atbalstu; par bija 54 deputāti, 25 balsoja pret, bet 12 tautas kalpi no vērtējuma atturējās. Neilgi pirms balsojuma Ē. Kalnmeiers viesojās vairākās frakcijās un atzina, ka saruna nav bijusi "viegla pastaiga". Atbalstu jaunajam ģenerālprokuroram izteica vairākums Saeimā pārstāvēto partiju, pret bija apvienības Vienotība kolektīvs.

Partijas Jaunais laiks priekšsēdētāja Solvita Āboliņa norāda, ka viņu nepārliecināja Ē. Kalnmeiera sniegtās atbildes, kā arī nenoteiktība jautājumā par bijušā prokuratūras vadītāja Jāņa Maizīša nodrošināšanu ar darbu. Viņa kritizē Ē. Kalnmeieru arī par to, ka viņš neparakstīja atbalsta vēstuli J. Maizītim.

Turpretī citu frakciju vadītāji Neatkarīgajai norādīja, ka sarunas bijušas veiksmīgas un pārliecinājušas, ka ģenerālprokurora kandidāts jāatbalsta.

Zvērināts advokāts Aloizs Vaznis Saeimas balsojumu uztver ar prieku. "Rezultāts ir labs! Cerīgs! Kalnmeiers ir objektīvs un darīs kaut ko lietas labā, lai uzlabotu uzraudzību pār izmeklēšanu. Domāju, ka būs labāk nekā bija," prognozē advokāts. Atzinīgi balsojuma rezultātu novērtē arī Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs. Ē. Kalnmeieru viņš iepazinis laikā, kad jaunais ģenerālprokurors vēl strādājis par advokātu. "Vai nu karstuma iespaidā, vai cita iemesla dēļ, bet beidzot tika pārtraukta ālēšanās ar atbildīgas amatpersonas ievēlēšanu. Ēriks Kalnmeiers ir profesionālis, kurš uzaudzis tajā sistēmā. Viņš ir zinošs, līdz kaulu smadzenēm visu izkodis. Ja vadītāju meklētu ārpusē, tas būtu prokuratūras nabadzības apliecinājums," uzskata A. Borovkovs. Pēc viņa domām, nevajag meklēt Ē. Kalnmeiera vājās vietas, bet jāļauj viņam strādāt. Juristu biedrības prezidents prognozē, ka turpmāk izmeklēšanas notiks konsekventi, bez liekām ažiotāžām, kas bija raksturīgi J. Maizīša valdīšanas laikā.

"Viegli ar mani nebūs!" pēc apstiprināšanas amatā izteicās jaunais ģenerālprokurors, apliecinot, ka viņam ir stingrs mugurkauls. Viens no pirmajiem uzdevumiem ir visu virsprokuroru profesionalitātes celšana, tāpēc turpmāk no viņiem tiks prasīta lielāka atbildība. "Prokurora darba rezultāti ir redzami tiesā. Diemžēl pēdējā laikā nedaudz, bet pieaug attaisnoto lietu skaits. Nereti tiesās tiek mainītas apsūdzības, kas sākotnēji bijušas kļūdainas," situāciju raksturo Ē. Kalnmeiers. Viņš piebilst, ka lielāka kontrole nenozīmē despotisku pārraudzību; katru dienu prokuroriem atskaites nebūs jāraksta.

Ē. Kalnmeiers joprojām nezina, vai un kad izteiks darba piedāvājumu līdzšinējam iestādes vadītājam. Viņš norāda, ka ar J. Maizīti viņam ir labas attiecības un kontaktu uztur visu laiku, taču konkrētu piedāvājumu pagaidām nav, jo prokuratūrā nav viņam atbilstošas vakances.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais