Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmo reizi aizdomās par nozieguma izdarīšanu aizturēta IDB amatpersona [papildināts]

© SCANPIX

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 11.janvārī kādā kriminālprocesā aizturējis Iekšējās drošības biroja (IDB) amatpersonu, apliecināja IDB.

IDB preses pārstāve Diāna Petersa teica, ka šis pirmais gadījums, kad IDB amatpersona tiek turēta aizdomās par nozieguma izdarīšanu.

Viņa skaidroja, ka IDB atbilstoši iekšējiem kontroles pasākumiem identificēja riska informāciju par darbinieka iespējamu saistību ar noziedzīgu nodarījumu, kas nav saistīts ar biroja funkciju nodrošināšanu un amatpersonas tiešajiem dienesta pienākumiem. Lai novērstu šaubas par neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu, informācija par iespējamo likumpārkāpumu nodota KNAB.

IDB ir pārtraucis dienesta attiecības ar aizdomās turēto amatpersonu.

IDB uzsvēra, ka birojā regulāri tiek veikts iekšējās drošības risku izvērtējums, un šis ir viens no efektīviem preventīviem pasākumiem, lai savlaicīgi mazinātu vai novērstu identificētos riskus.

KNAB turpina sadarboties ar IDB izmeklēšanas darbību veikšanā. Lai nekaitētu izmeklēšanas interesēm, plašāku informāciju KNAB un IDB nevar sniegt.

KNAB aģentūrai LETA pat neatklāja kāds drošības līdzeklis amatpersonai piemērots. KNAB likumā teikts, ka birojs veic izmeklēšanu un operatīvo darbību, lai atklātu Krimināllikumā paredzētos noziedzīgos nodarījumus valsts institūciju dienestā, ja tie ir saistīti ar korupciju.

IDB sāka darboties 2015.gada novembrī. IDB uzdevums ir izmeklēt ne tikai Valsts policijas, bet arī pārējo Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Valsts drošības dienesta, amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus.

Tāpat IDB izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.