Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

NBS neatklāj, cik daudz no Austrijas saņemtajām pašgājējhaubicēm šobrīd izvietotas Daugavpilī

© sargs.lv/ Latvijas armija/vsrž. Gatis Indrēvics, Kaujas audiovizuālā grupa

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) Daugavpilī izvietojuši vairākas pašgājējhaubices, kuras pērn Latvijai piegādāja Austrija.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš vēl pagājušā gada vasarā aģentūrai LETA teica, ka sākotnēji bija plānotas Rēzeknes novada Lūznavas militārajā bāzē izvietot astoņas pašgājējhaubices. Tagad Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka haubices tomēr izvietotas Daugavpilī, jo NBS konsekventi pildot Latvijas aizsardzības sistēmas pilnveidošanu secinājuši, ka pašgājēju haubiču nogāde Daugavpilī ir Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona spēju attīstības solis.

NBS komandieris neatklāja, cik haubices patlaban izvietotas Daugavpilī, un to, vai šī bruņutehnika izvietota vēl kādā citā Latvijas militārajā bāzē, kas atrodas ārpus Ādažiem.

Viņš skaidroja, ka sauszemes kājnieku taktiskās spējas ar kaujas atbalstu iegūst daudz lielāku potenciālu un kvalitāti, bet "kails" kājnieks ar vieglo strēlnieku ieroci ir neaizsargāts konvencionālo operāciju laikā. Šādu karavīru varot salīdzināt ar "lauvu bez zobiem".

NBS komandieris norādīja, ka Daugavpils tuvumā esošais mācību poligons "Meža Mackeviči" ir sekundārs atbalsta faktors vienības treniņiem un tas tiek veidots un uzturēts, bet nav iemesls haubiču izvietošanai.

Vaicāts, vai ārpus Ādažu bāzes plānots izvietot arī citu bruņutehniku, proti, no Lielbritānijas iepirktās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas, NBS komandieris precīzi neatbildēja, taču norādīja, ka jebkuras bruņutehnikas, tai skaitā arī haubiču un kaujas mašīnu, dislokācija ir saistīta ar vienības uzdevumu apjomu un NBS operacionālo spēju attīstību.

"Mūsdienu taktikas izpratnē mēs nelietojam jēdzienu par fizisku lielizmēra ieroču sistēmas pastāvīgu izvietojumu, tāpēc atbilde ir vienkārša - kur ir vienība ar uzdevumu izpildi, tur arī dotajā momentā atbilstoši taktiskajai nepieciešamībai atrodas tehnika un ieroču sistēmas," norādīja komandieris.

Jau ziņots, ka pagājušā gada rudenī NBS saņēmuši visas 47 no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices. Pirmās pašgājējhaubiču sistēmas NBS saņēma 2017.gada 1.oktobrī.

Vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas, ir no 60 000 līdz 140 000 eiro. Haubices, ko iegādājusies Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

2015.gada rudenī NBS no Lielbritānijas saņēma pirmās no 123 paredzētajām kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām. Līdz pagājušā gada nogalei piegādāta 81 kaujas mašīna.

Latvija līdz 2015.gada rudenim bija viena no retajām NATO dalībvalstīm, kurai nebija savas bruņutehnikas, izņemot, formāli trīs 40 un 49 gadus vecus tankus, kurus Latvija vēl pirms pievienošanās NATO saņēma dāvinājumā no Čehijas.