Valsts rīcība ar privātajām zemēm RAKUS teritorijā varētu tapt skaidra mēneša laikā

© Dmitrijs Šuļžics/F64 Photo Agency

Mēneša laikā varētu tikt pabeigts darbs pie informatīvā ziņojuma par iespējamajiem veidiem, kā risināt jautājumu ar privātajām zemēm Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) teritorijā, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Iespējamo rīcību viņa nekomentēja, jo lēmumu par atbalstāmo risinājumu pieņems Ministru kabinets (MK), līdz ar to komentāru par turpmākajām darbībām un tehniskajiem risinājumiem VM varēs sniegt pēc valdības lēmuma pieņemšanas.

RAKUS pārstāve Inguna Potetinova norādīja, ka jau gatavs informatīvais ziņojums īpašumu jautājumu sakārtošanai iesniegšanai valdībā ar priekšlikumu, kā šo jautājumu sakārtot. Pašlaik gan VM kā slimnīcas kapitāldaļu turētājs nosūtījusi šo ziņojumu saskaņošanai citām iesaistītajām institūcijām. Pēc saskaņošanas procesa šis dokuments tiks virzīts izskatīšanai MK.

Potetinova norādīja, ka jāsakārto arī problēmas ar pievedceļiem, kas ir kritiskā stāvoklī gan no kvalitātes, gan drošības viedokļa un iespējamo rīcību krīzes situācijās. Pašlaik slimnīca gaida atbildi no privāto zemju īpašniekiem par servitūtiem, proti, jānostiprina servitūtu tiesības, lai tie būtu pieejami bez ierobežojumiem.

Tāpat slimnīcai joprojām aktuāls jautājums par ērtām stāvvietām apmeklētājiem, kas slimnīcā ierodas ar automašīnām, jo patlaban to novietošana slimnīcai piegulošajā teritorijā ir ļoti problemātiska.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis aģentūrai LETA jau iepriekš norādīja, ka RAKUS nepieciešams valsts atbalsts kritiski sliktās ceļa infrastruktūras pie slimnīcas uzlabošanai.

Viņš skaidroja, ka ceļu situācija ap Austrumu slimnīcu ir sarežģīta, jo ceļi un zeme, uz kuras atrodas, piemēram, Latvijas Onkoloģijas centrs un Patoloģijas centrs, pieder privātpersonām. Praktiski tas nozīmējot, ka ceļi netiek kopti un ziemā tīrīti, turklāt pati Austrumu slimnīca, lai uzlabotu situāciju spiesta "ņemt sauso asfaltu un bērt bedres ciet".

Pēc viņa paustā, kopējā šo īpašumu vērtība saskaņā ar RAKUS aprēķiniem ir 1,1 miljons eiro, un šāds finansējums būtu nepieciešams, lai no privātpersonām atpirktu zemes, uz kurām atrodas slimnīcas stacionāri, kā arī lai sakārtotu piebrauktuves uz slimnīcu.

Uz jautājumu, kāds slimnīcai atbalsts nepieciešams no valsts, Paeglītis sacīja, ka primāri nepieciešams finansējums šo zemju iegādei un atbalsts šī jautājuma risināšanai.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais