Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par iespēju iegūt bezmaksas augstāko izglītību bāreņiem

© Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju iegūt bezmaksas augstāko izglītību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Agris Bojārs. Ar šo iniciatīvu viņš vēloties palīdzēt jauniešiem, kuriem ir bāreņu statuss. Bojārs uzsvēra, ka ir virkne problēmu, ar kurām saskaras bērnu namu jaunieši vai aizgādnībā esošie jaunieši, sasniedzot pilngadību un uzsākot patstāvīgu dzīvi. Problēmu pamatā ir gan pašu jauniešu zināšanu trūkums, gan niecīgais valsts atbalsts. Bojārs rosina ieviest apmaksātu augstāko izglītību Latvijas augstskolās bāreņiem un aizgādnībā esošiem jauniešiem līdz 24 gadu vecumam.

Bojāra ieskatā, šī iespēja jauniešiem sniegtu gan motivāciju sevi attīstīt, gan arī iespēju, kas līdz šim reti kuram no viņiem biju pieejama nelielo pabalstu dēļ.

Iniciatīvā pausts, ka katrā augstskolas programmā, kurā jau ir pieejamas vietas par valsts budžeta līdzekļiem, vai nu būtu jāpievieno vēl viena studiju vieta bāreņiem, vai arī tāda būtu jāparedz jau esošajās budžeta vietās.

Idejas autors uzsvēra, ka šī ir problēma, par kuru, iespējams, daudzi ikdienā neaizdomājas, tomēr tā ir ļoti aktuāla, īpaši jauniešiem ar bāreņa statusu. "Pat ja visa sabiedrība no šīs iniciatīvas īstenošanas neko daudz neiegūtu, tā sniegtu palīdzību pašlaik 1200 cilvēkiem, kas dzīvo bērnu namos, un vēl vairākiem, kuriem ir aizbildņi," pauda Bojārs.