Svētdien reģistrēts šogad lielākais karstuma upuru skaits - 46 cietušie

Svētdien, 11.jūlijā, mediķu palīdzība bijusi nepieciešama 46 cietušajiem, kas ir lielākais šogad reģistrētais karstuma upuru skaits, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Laura Bundule.

Kopumā dienesta mediķi aizvadītajās brīvdienās devušies 2792 izsaukumos pie pacientiem visā Latvijā.

Jau ziņots, ka sestdien tika reģistrēts 21 palīdzības izsaukums pie cilvēkiem ar saules un karstuma ietekmi saistītām veselības problēmām

Biežākās pacientu sūdzības, kuru dēļ meklēta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzība, bijušas temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes, slikta dūša, vājums, nogurums, kā arī saules apdegumi, ziņo Bundule.

Mediķi atgādina, karstajā laikā jāpalielina šķidruma uzņemšana. Nedrīkst dzert šķidrumu, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura - vislabāk dzert vēsu tēju vai minerālūdeni bez gāzes.

Dodoties ārpus mājas, iedzīvotājiem jāaizsargā sevi un bērnus no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu un ērtu apģērbu no dabīga materiāla. Savukārt diena jāplāno tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Pēc iespējas nevajadzētu atrasties atklātā saulē viskarstākajā diennakts laikā no plkst.11 līdz plkst.16.

Jāizvairās no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās nevēdinātās telpās.

Kā ziņots, ilgstošais karstuma vilnis, ko meteorologi paredz līdz pat svētdienai, visvairāk ietekmēs vecus cilvēkus, kā arī sirds un asinsvadu slimniekus un bērnus, atzina biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie mediķi.

Šonedēļ anticiklonu ietekmē Latvijā gaidāms karsts laiks - dienās gaisa temperatūra pārsniegs 30 grādus pēc Celsija skalas, nokrišņi gaidāmi tikai trešdien Kurzemē un nedēļas beigās daudzviet valstī, prognozē sinoptiķi. Šodien maksimālā gaisa temperatūra dienā var sasniegt plus 33 grādus, liecina prognozes. Savukārt sestdien maksimālā gaisa temperatūra dienā var sasniegt pat plus 34 grādus.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.