Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Remontdarbi Rakstniecības un mūzikas muzeja izveidei Mārstaļu ielā varētu izmaksāt 4 miljonus eiro

© Ieva Čīka/F64 Photo Agency

Lai Rakstniecības un mūzikas muzejs varētu ievākties Mārstaļu ielā 6, ēkai nepieciešami remontdarbi, kas varētu izmaksāt aptuveni 4 miljonus eiro, trešdien preses konferencē sacīja AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Pēc ēkas apsekošanas secināts, ka tajā nepieciešama vairāku starpsienu un nevēsturiskās grīdas demontāža, daļēji jānomaina jumts, kas pēdējo 20 gadu laikā pēc iepriekšējā remonta ir sabojājies, kā arī jāveic citi darbi, lai būtu iespējams īstenot muzeja plānoto ekspozīciju. Tajā pašā laikā, nama nesošās konstrukcijas un to pārsegumi ir labā stāvoklī.

"Pašlaik ir izstrādāts būvprojekts, kas jāpielāgo muzeja vajadzībām. VNĪ gaida, ka muzejs turpmāko četru līdz piecu mēnešu laikā izstrādās savu ekspozīcijas koncepciju. Pēc attiecīgo izmaiņu veikšanas projektā, šī gada vidū esam gatavi izsludināt būvniecības iepirkumu," sacīja Neimanis.

Muzeju jaunajās telpās apmeklētājiem iecerēts atvērt 2021. gada nogalē vai 2022. gada sākumā.

VNĪ vadītājs piebilda, ka tikuši izskatīti arī citi iespējamie varianti, uz kuriem muzejs varētu pārvākties, taču tieši nams Mārstaļu ielā 6 izrādījies optimālais variants - ēka ir kompakta, kas ievērojami samazinās muzeja komunālos maksājumus un citas uzturēšanas izmaksas. Plānots, ka pēc remontdarbiem muzeja ekspozīcijas ierīkošanai būs pieejami 1400 kvadrātmetri.

Līdzās jaunām telpām muzeja darbiniekiem kā nozīmīgu Neimanis pieminēja ēkas iekšpagalmu, kurā būs iespējams realizēt dažādas mākslinieciskas ieceres.

Muzeja direktore Iveta Ruskule uzsvēra, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja šodienas stāsts ir par nokļūšanu savās jaunajās mājās. "Savas muzeja ēkas esamība ir jauns apsolījums sabiedrībai izstāstīt tos kultūras personību un radošo atradumu stāstus, kurus glabā 952 947 muzeja krājuma priekšmeti," teica Ruskule.

Nama vēsture sniedzas vairākus gadsimtus senā pagātnē - tajā bijuši gan īres dzīvokļi, gan tirdzniecības telpas, gan mākslas galerija un leģendāra kafejnīca.