Alimentu nemaksātājiem varētu liegt vadīt auto

Reiz jau apsvērta, taču cilvēktiesību dēļ noraidīta ideja par aizliegumu uzturlīdzekļu parādniekiem iegūt autovadītāja apliecību, vadīt auto vai iziet tehnisko apskati.

Vērtējot, kā uzlabot parāda piedziņu no tiem vecākiem, kuri saviem bērniem uzturlīdzekļus nemaksā, bet viņu vietā to dara valsts, šāda iecere atkārtoti tiek nopietni apspriesta.

Atgūst tikai 10%

Šogad pusgada laikā piedzīti uzturlīdzekļi 400 000 latu, kas ir tikai 10 procentu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātās summas. Proti, ja, piemēram, šāgada martā uzturlīdzekļos izmaksāti 741 000 latu, tad no parādniekiem atgūti tikai 74 000 latu. Uzturlīdzekļu piedziņa, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, ir uzlabojusies, taču tā joprojām nav pietiekama.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksā uzturlīdzekļus tiem bērniem, kuriem viens no vecākiem nepilda savas saistības pret bērnu un izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas. No 2010. gada 1. janvāra valsts uzturlīdzekļus 30 latu mēnesī izmaksā bērniem no piedzimšanas brīža līdz septiņu gadu vecumam, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto. Savukārt bērniem no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai tiek maksāti 35 lati. Pēc tam no parādnieka valsts samaksātā summa tiek piedzīta. Šim parādam pret valsti nav noilguma, un to var iekasēt arī no personas vecuma pensijas.

Nulles deklarācijas vai vārdu publiskošana

Bērnu skaits, kuriem valsts bezatbildīgo vecāku vietā maksā uzturlīdzekļus, ar katru mēnesi palielinās, liecina fonda administrācijas dati. Ja pērn janvārī šo bērnu skaits bija 16 200, 2009. gada beigās 20 800, tad šāgada martā – 21 600 bērnu.

Kā viens no risinājumiem efektīvākai uzturlīdzekļu piedziņai būtu tā sauktās nulles deklarācijas ieviešana, sprieda Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Tas ļautu izvairīties no gadījumiem, kad nemaksājošajai personai neparādās oficiāli ienākumi un īpašumi, taču viņš faktiski strādā algotu darbu vai īpašumus norakstījis radiniekiem. "Amatpersonas un ierēdņi jau šobrīd deklarācijas iesniedz katru gadu, un kāpēc gan to nevarētu darīt visi? Tas atrisinātu daudzas problēmas," teica deputāts Andris Bērziņš (ZZS).

Uzturlīdzekļu garantiju fonda direktors Edgars Līcītis skaidroja, ka šāda iecere tiek izvērtēta un ir jādomā par piemērotāko un samērīgāko veidu – vai informācija būtu publiski pieejams saraksts vai to varētu iegūt pēc pieprasījuma. Jau šobrīd reģistra informācija ir pieejama kredītiestādēm, un tās to salīdzinoši aktīvi izmantojot.

Pēc deputātes Dagnijas Staķes (ZZS) domām, iedarbīgs līdzeklis būtu nosacītu sodu piespriešana par uzturlīdzekļu nemaksāšanu.

Liegt vadīt auto

Iespējams, pret parādniekiem varētu vērsties arī, liedzot viņiem vadīt auto vai kārtot vieglā transportlīdzekļa tehnisko apskati. E. Līcītis pastāstīja, ka 2007. gadā šāda iecere valdībā noraidīta, tomēr pašlaik šādu iespēju atkal apsver.

Pašlaik alimentu parādniekam neviens neliedz vadīt auto, bet uz auto īpašumā gan ir ierobežojumi. Tiesu izpildītāji var uzlikt apgrūtinājumu, proti, persona neko nevar darīt ar īpašumu, kamēr parāds nav nomaksāts. Saskaņā ar fonda datiem ik mēnesi pārbaudēs atklājas, ka publiskajos reģistros tiek konstatēti gadījumi, ka parādniekam pieder auto, kuram nav reģistrēts apgrūtinājums – šādos gadījumos fonda administrācija nosūta paziņojumus zvērinātiem tiesu izpildītājiem par piedziņas atzīmes reģistrēšanu uz nekustamajiem īpašumiem, lai parādniekiem nebūtu iespējams ar tiem brīvi rīkoties.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais