Zādzība Latvijas armijā: Melnajā tirgū varētu būt nonākuši arī kaujas stobri

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas armijas simtgades svinības sākušās ar apkaunojošu darba uzvaru – Militārā policija Nacionālo bruņoto spēku iekšienē atmaskojusi organizētu grupu, kas, izmantojot dienesta stāvokli, ilgstošā laika posmā lielos apmēros piesavinājusies dažādas armijas mantas, tostarp būtiskas ieroču sastāvdaļas.

Tas nozīmē, ka melnajā tirgū varētu būt nonākuši arī kaujas stobri, kas ir svarīgākais bandītu tīkojumu objekts, ja runa ir par ieroču sastāvdaļām. Pārējās pat diezgan brīvi var iegādāties internetā. Aizsardzības ministrija gan kavējās sniegt izsmeļošu informāciju par notikušo - nozagtajām lietām, to daudzumu, iesaistīto personu skaitu un kaitējuma apmēru armijas spējām.

Vieni ziedo, citi zog

Trūcīgas ziņas par apzagtajām Nodrošinājuma pavēlniecības noliktavām medijos cirkulē jau kopš pagājušās piektdienas. Sākotnēji runa bija tikai par nakts redzamības ierīču pazušanu. Tas ir sāpīgs fakts, jo šīs iekārtas no militāro spēju viedokļa ir ārkārtīgi svarīgas, taču kaut kādu aplamu iemeslu dēļ vienībās to allaž trūkst. 2006. gadā par pusotru miljonu latu tika nopirktas tehniskajai specifikācijai neatbilstošas ierīces. Sākās strīds ar piegādātāju. Finālā nauda samaksāta netika, taču arī nakts redzamības spējas armija neieguva. Kad pienāca liesie gadi, par armijas ekipēšanu vispār neviens nerūpējās. Vēlākos gados kaut kādas nakts brilles un monokļus uzdāvināja amerikāņi. Šos rīkus vienībās reti kurš dabūja redzēt un apčamdīt, it kā tāpēc, ka tos rūpīgi uzraudzīja, lai nemākulīgi karavīri kaut ko nesabojā. Iespējams, tie arī ir tie nakts redzamības rīki, ko nodrošinājuma uzraugi nozaguši. Bet varbūt citi - pērn armija rīkoja jaunu iepirkumu. Te jāatgādina, ka jau pāris gadu garumā tiek organizēta arī ziedojumu kampaņa nakts redzamības rīku iegādei Zemessardzes vajadzībām. Tās organizators Juris Ulmanis pauž nožēlu par notikušo - Latvijas armijas medus mucā ar šo zādzību diemžēl ielikta karote darvas.

Kamēr vieni labticīgi ziedo, daži nelieši zog. Un, cik noprotams no nedaudzajām amatpersonu frāzēm, sazagušies ne tikai nakts redzamības iekārtas.

Pirms tam sazagās Jaunsardzē

Piektdien Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA apstiprināja, ka «Militārā policija veic izmeklēšanu pagājušā gada 31. augustā sāktajā kriminālprocesā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī par dažāda veida bruņojuma materiāli tehnisko līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros, kas izdarīts ilgstošā laika posmā organizētā grupā. Tāpat izmeklēšana tiek veikta par šaujamieroču munīcijas, šaujamieroču būtisku sastāvdaļu neatļautu iegādāšanos un realizēšanu organizētas grupas sastāvā.» Neatkarīgajai viņš skaidro, ka šis formulējums ņemts no likumu pantiem, pēc kuriem rosināta izmeklēšana. Kādas tieši lietas pazudušas, netiek precizēts. Pēc būtības materiāltehniskie līdzekļi armijā ir viss nodrošinājums, kas vajadzīgs karošanai - sākot no lāpstām, kas vajadzīgas ierakumu taisīšanai, un teltīm dzīvošanai, beidzot ar pārtikas devām. Te vietā atgādināt, ka pērnruden atklājās arī vērienīga materiāltehnisko līdzekļu izsaimniekošana Jaunsardzē. Pazudušas teltis, zābaki, formastērpi un to daļas, naži, Latvijas valsts karogi. Mantas vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā. Tas vainagojās ar vadības maiņu un diviem kriminālprocesiem. Taču armijā notikusī izzagšana ir kas daudz nopietnāks, jo runa ir ne tikai par ekipējumu un materiāltehniskajiem līdzekļiem, bet arī par munīcijas un šaujamieroču būtisku sastāvdaļu tirgošanu.

Arī munīciju un stobrus

Kas tās par tādām sastāvdaļām, paskaidro Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums: «Šaujamieroča būtiskā sastāvdaļa - stobrs, tajā skaitā kalibra maiņai paredzētie ieliekamie stobri un adapteri, aizslēgs, patronu nodalījums (patronu cilindrs, mehānismu kārba vai rāmis), kas ietverts šaujamieroču kategorijā.» Kam varētu būt interese nelegāli iegādāties munīciju un būtiskas ieroču sastāvdaļas? Nepārprotami - tiem, kam padomā tos izmantot pretlikumīgiem un pretvalstiskiem mērķiem. Bet varbūt arī eksportam. Piemēram, Ukrainā civilpersonām ir iespējas iegādāties Kalašņikova automātus ar samazinātu stobra kalibru - formāli pašaizsardzības vajadzībām un medībām. Ja melnajā tirgū sadabū kaujas stobru, piemēram, no Latvijas armijas noliktavām, to atkal var pārtaisīt par pilnvērtīgu kaujas ieroci.

Pašlaik tiek ziņots, ka kriminālprocesā par Latvijas armijas apzagšanu vairākām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, bet vienai personai piemērots apcietinājums. Trīs personas atstādinātas, viena atvaļināta. Bet ļoti iespējams, ka uz tiesas sola sēdošo rinda būs garāka, jo gan jau kāds zagļu bandu piesedza. Vismaz izlikās neredzam, kā noliktavu saturs plok. Krimināllikums par munīcijas un ieroču zādzību grupā un lielā apmērā paredz cietumsodu no diviem līdz pat 10 gadiem. Šis gadījums pieskaitāms pie īpaši smagiem, jo noziegumu pastrādājušas armijas amatpersonas. Līdztekus kriminālprocesam turpinās arī dienesta izmeklēšana. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzdevis Nacionālo bruņoto spēku komandierim Leonīdam Kalniņam vērtēt arī citu amatpersonu disciplināro atbildību.

Komandieris Leonīds Kalniņš, vakar intervēts valsts televīzijā, atzina, ka viņam ir kauns par notikušo.

Svarīgākais