Vīķe-Freiberga partijas mudina izklāstīt savas programmas un idejas

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga mudina politiskās partijas nākt klajā ar programmām un rīcības piedāvājumu, kā tās paredzējušas pēc vēlēšanām īstenot savas ieceres.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" eksprezidente atzina, ka partijām ir pēdējais laiks sākt nākt klajā ar savām programmām.

Līdz šim dzirdēti galvenokārt populistiski solījumi, vērtēja bijusī prezidente, atzīmējot, ka tautai gribētos dzirdēt, kā partiju solījumi tiks īstenoti.

Vīķe-Freiberga atzina, ka izvirzīto premjera amata kandidātu rinda ir visai raiba. No tā, ko tauta izvēlēsies un atbalstīs, būs atkarīgs, vai Latviju gaida nopietnas atkopšanās gadi vai stagnācijas gadi, domā bijusī valsts vadītāja.

Vērtējot noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga izvirzīšanu premjera amatam, eksprezidente pauda šādu nostāju: ja Lembergs kļūtu par premjeru, Latvija Eiropā atkal izceltos ar vēl vienu īpatnību. Latvija jau tagad izceļas ar dažu labu ne to labāko rādītāju, atzīmēja Vīķe-Freiberga. Vienlaikus viņa atzina, ka Latvija šādā gadījumā nebūtu unikāla, jo ir arī citas zemes, kur pie varas ir politiķi, kuriem ir izvirzītas apsūdzības.

Savukārt atbildot uz jautājumu, kā vērtējums socioloģisko aptauju atklātais sabiedrības augstais atbalsts Lembergam, eksprezidente atzina, ka dažreiz, uz to raugies, jāsāk brīnīties par firmām, kas veic aptaujas, jo savās aprindās viņa neesot manījusi atbalstu Lembergam.

Eksprezidente arī atzina, ka viņas savulaik minētais Damokla zobens nav nekur pazudis, tomēr ir grūti pateikt, cik stingrs ir vads, kurā tas karājas.

Savulaik, pirms sava pilnvaru termiņa beigām uzrunājot 9.Saeimu, Vīķe-Freiberga minēja Damokla zobenu un to, ka pār Saeimu gulstas ļoti smaga aizdomu ēna par ilgstošu deputātu un partiju uzpirkšanu par ļoti iespaidīgām naudas summām.

Kā tagad intervijā televīzijai uzsvēra Vīķe-Freiberga, naudas plūsmas, kas tikušas nobēdzinātas un par ko ir apsūdzības, nav nekāda kabatas nauda, tie ir milzīgi līdzekļi, kam bija jānonāk valsts kasē, kas bija jātērē skolām un slimnīcām.

"Valstij ir nozagti un nobēdzināti milzīgi līdzekļi, bet pierādīt to būs grūti, lai panākti notiesājošu spriedumu," uzskata eksprezidente.

Svarīgākais