Skolēnu dziesmu un deju svētku nobeigumā sadejo tūkstoši

Šovakar Daugavas stadionā izskanot tautas deju lielkoncertam "Deja kāpj debesīs", noslēgušies X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki.

Koncerta noslēgumā Daugavas stadiona laukumā sadejoja tūkstošiem dejotāju no visas Latvijas un tika sveikti svētku virsvadītāji.

Jau ziņots, ka lielkoncertā 29 dejas un deju svītas izdejoja 12 500 dejotāji no visiem Latvijas novadiem.

Tautas deju lielkoncerta struktūra veidojas no simboliskā dzīvības koka ar tā saknēm, stumbru un galotnīti - saknēm pagātnē, proti, vēsturiskā sadaļas, kas veltīta iepriekšējiem Deju svētkiem, saknēm Latvijas novados - Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales un Rīgas rotaļdeju sadaļas, visas paaudzes vienojošā stumbra un galotnītes, kas šūpojas dejas priekā.

Deju lielkoncerta "Deja kāpj debesīs" virsvadītāji ir Baiba Šteina, Agris Daņiļevičs, Olga Freiberga, Jānis Ērglis, Ilze Mažāne, Dace Adviljone, Arta Melnalksne, Gints Baumanis, Lita Freimane, Iluta Mistre un Ilmārs Dreļs.

"Deja kāpj debesīs" mākslinieciskie vadītāji ir Baiba Šteina un Agris Daņiļevičs, muzikālais vadītājs - Juris Vaivods, režisors - Uģis Brikmanis, bet scenogrāfijas autors ir Aigars Ozoliņš.

Kā ziņots, X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki šonedēļ galvaspilsētā pulcēja 30 975 dalībniekus no 1305 kolektīviem. Starp svētku dalībniekiem bija 12 687 koristi, 13 760 tautas deju dejotāji un 4528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki.

Svētkus organizēja Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs.

Pirmo reizi svētku vēsturē tie iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011.gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50.gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais