Šajā sezonā drīkstēs nomedīt 100 vilkus

2010.gada un 2011.gada medību sezonā atļauts nomedīt 100 vilkus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāve Selva Šulce.

Kā vēsta Šulce, lai nerastos situācija, kurā var palielināties zaudējumu risks, ko vilki varētu nodarīt lauksaimniecībai, pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu var palielināt, ja sākotnējais nomedīšanas apjoms ir izpildīts.

"Eiropas valstu mērogā vilks ir apdraudēts, tādēļ iekļauts aizsargājamo sugu sarakstos. Šo sugu aizsardzību nosaka Latvijā ratificētas starptautiskās konvencijas un Eiropas Savienības valstu likumdošana. Taču minētie starptautiskie dokumenti pieļauj ar vietējiem apstākļiem saistītas atkāpes no vispārējām prasībām, ja vien vietējo specifiku pamato ar konkrētiem, regulāri ievāktiem datiem," skaidro Šulce.

VMD medību iesniegumu pieņemšanu organizējot tā, lai medību tiesību lietotāji medību pieteikšanas brīdī būtu informēti par izmantoto vilku limita daļu. Par katru nomedīto vilku tiek aizpildīts noteikta parauga akts. Pamatojoties uz medību vadītāja iesniegtu aktu, nomedītā dzīvnieka īpašniekam izsniedz aizpildītu stingrās uzskaites vilka medību atļauju. Vienas darba dienas laikā pēc vilka nomedīšanas par nomedītajiem vilkiem un izsniegtajām vilku medību atļaujām jāinformē VMD Medību daļa. Par ikvienu vilku, kā bojāejas cēlonis nav medīšana, vienas darba dienas laikā jāinformē Valsts meža dienesta Medību daļa.

Lai netiktu pārsniegts lielākais pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms, saņemot paziņojumu par 90 vilku nomedīšanu, izvērtē sākotnēji noteiktā nomedīšanas apjoma rezultātus un nepieciešamības gadījumā, ņemot vērā Vilku aizsardzības plānā noteiktos populācijas regulēšanas principus, iespējams sniegt priekšlikumus papildus vilku nomedīšanas apjoma noteikšanai Medību noteikumos paredzētajā termiņā.

Pēc Šulces teiktā, pagājušajā medību sezonā nav konstatēts neviens vilku nodarīto postījumu gadījums, kas esot viens no faktoriem, kāpēc šā gada medību sezonā noteikts mazāks pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad drīkstēja nomedīt 150 dzīvniekus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.