Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministrija plāno nodrošināt ziedošanas procesa caurskatāmību

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi grozījumus Sabiedriskā labuma organizāciju likumā, lai nodrošinātu ziedošanas procesa caurskatāmību.

Ar likuma grozījumiem sabiedriskā labuma organizācijai plānots noteikt pienākumu sniegt informāciju par saņemto ziedojumu izlietojumu, turklāt informācijai jābūt sagatavotai tā, lai nodrošinātu ziedojumu izlietojuma izsekojamību līdz gala labuma guvējam un caurskatāmību.

"Šādu nosacījumu ieviešana nodrošinās ziedošanas procesa caurskatāmību, darījumu izsekojamību, kā arī nodrošinās informācijas atklātību, tas ir, sabiedrībai būs iespēja iegūt vispusīgu informāciju par saņemto ziedojumu izlietojumu. Šo informāciju būs nepieciešams iesniegt pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieprasījuma, neradot papildu administratīvo slogu ne VID, ne sabiedriskā labuma organizācijai," skaidroja FM.

Likumā arī rosināts noteikt, ka par visiem biedrības, nodibinājuma vai reliģiskās organizācijas darbības gadiem, ir jābūt iesniegtiem gada pārskatiem. Tādējādi uz sabiedriskā labuma organizācijas statusu varēs pretendēt tikai tādas biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, kuras būs izpildījušas normatīvos noteiktos pienākumus attiecībā uz pārskatu iesniegšanu un VID rīcībā būs visa nepieciešamā informācija par biedrības, nodibinājuma un reliģiskās organizācijas darbību un mantas vai finanšu līdzekļu izcelsmi. Tādējādi, ministrijas ieskatā, būs iespējams pārliecināties, ka sabiedriskā labuma organizācijas dibināšanas mērķis ir sabiedriskā labuma darbības veikšana.

Lai sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršana būtu pamatotāka un kvalitatīvāka, likumā piedāvāts noteikt, ka biedrībai, nodibinājumam vai reliģiskajai organizācijai sabiedriskā labuma organizācijas statusu var piešķirt, ja šī organizācija vismaz vienu gadu pēc tās dibināšanas ir darbojusies kādā no sabiedriskā labuma darbības jomām.

Tāpat likums tiks papildināts ar gadījumiem, kādos VID varēs pieņemt lēmumu par atteikumu piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu bez Sabiedriskā labuma komisijas motivēta atzinuma. VID varēs atteikt piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, ka organizācija pēc VID rakstiska pieprasījuma 30 dienu laikā nebūs iesniegusi pieprasītos dokumentus, ja organizācija nebūs iesniegusi gada pārskatu par kādu no tās darbības gadiem.

Pilnveidojot sabiedriskā labuma organizāciju darbības vidi, likums papildināts ar nosacījumu, ka ziedojums var būt arī pakalpojums, ne tikai manta un finanšu līdzekļi, piemēram, ziedojums ir sniegtais transporta pakalpojums sabiedriskā labuma organizācijai.

Par minētajiem likuma grozījumiem vēl spriedīs Ministru kabinets, bet gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.