Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pāvilostā kopš 90. gadiem neizmantots robežsardzes tornis pārtaps par skatu torni

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Pāvilostā iecerēts atjaunot veco padomju laika robežsargu skatu torni, kas neizmantots stāv kopš 90. gadu sākuma, pārveidojot to par skatu torni, pastāstīja Pāvilostas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Kurčanova.

Pašvaldība ir izsludinājusi iepirkuma procedūru par būvdarbu veicēju, kas apņemsies novērošanas torni pārbūvēt par skatu torni.

Kurčanova skaidroja, ka Pāvilostas novada pašvaldība īsteno Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) atbalstītu projektu "Robežsargu skatu torņa, kā padomju laika kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošana un izmantošana tūrismā".

Projekta gaitā plānots atjaunot veco padomju laika robežsargu skatu torni, atjaunojot esošās metāla konstrukcijas un tā augšā izvietojot skatu platformu ar binokli un VEB kamerām. Pie skatu torņa augšējās platformas uzstādāmas trīs tiešsaistes kameras, darbināmas ar saules baterijas elementiem un akumulatoriem. Skatu torņa augšējā platformā paredzēts uzstādīt binokulāru sauszemes teleskopu, kas veidots no nerūsējošā metāla uz analoga materiāla statīva. Teleskopam jābūt izturīgam pret jebkādiem laika apstākļiem, grozāmam 360 grādu leņķī.

Kopējās no projekta attiecināmās izmaksas ir 48 761 eiro, publiskais finansējums ir 43 885 eiro.

Sakarā ar to, ka īpašums pieder Latvijas Aizsardzības ministrijai, ieilga saskaņošanas process ar Aizsardzības ministriju par zemes vienības daļas un būves Ostmalas ielā 2 nodošanu pašvaldībai bezatlīdzības lietošanā. Šobrīd ar Aizsardzības ministriju ir panākta vienošanās par objekta un zemes vienības nomu, kā arī ministrija ir saskaņojusi pašu būvprojektu, bilda pašvaldības pārstāve.

Skatu torņa būvprojektu izstrādājis un inženiertehnisko izpēti veicis AS "Būvmeistars" par 5600 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Projekta realizācijas laiks noteikts līdz šā gada augusta vidum.