Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Godmanis stāsta, kā viņa vārds varēja nokļūt VDK kartotēkā

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Kopš 2018.gada 20.decembra interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem". Valsts Drošības komitejas aģentu kartotēkā atrodami vairāku sabiedrībā zināmu personu vārdi. Viņu vidū ir arī atjaunotās Latvijas pirmā valdības vadītāja Ivara Godmaņa vārds, kurš sarunā ar "TV3 Ziņām" skaidrojis, kā tas iespējams.

Informācija par Ivara Godmaņa iespējamo sadarbību ar VDK publiski izskanēja jau pirms 20 gadiem. Toreiz Godmanis vērsās tiesā un panāca spriedumu, ka viņš ar VDK nav sadarbojies, vēsta "TV3 Ziņas".

Tagad viens no Atmodas līderiem uzskata, ka sabiedrībā zināmiem cilvēkiem ir plašāk jāskaidro sava pagātne.

VDK kartotēka liecina, ka Ivara Godmaņa aģenta kartīte aizpildīta īsi pirms Atmodas sākuma, 1988.gada 31.martā. No aģentūras Godmanis izslēgts 1990.gada janvāri. Viņa segvārds “Pugulis”.

"Es pats neesmu gājis datu bāzē, esmu redzējis portālos…šāda viņa ir tuvplānā. Te ir viena lieta, kas mani dara pavisam jocīgu, to es teikšu pirmo reizi. Kāds sakars man ir ar Puguli? Man bija viens draugs, mēs kopā mācījāmies 1.vidusskolā līdz 8.klasei. Rauls Pugulis, viņš aizgāja uz Celtniecības tehnikumu, es paliku vidusskolā. Viņš traģiski aizgāja bojā, kad bija 10.klasē, es vēl biju bērēs. Tas tā dīvaini, vienīgais, ko varu pateikt par kartiņu," sarunā norāda bijušais politiķis.

Pirms 21 gada tiesai un arī tagad Godmanis skaidro, ka vienīgais veids, kā viņš varēja nokļūt VDK kartotēkā, ir viņa zinātniskā darbība. Kā jaunam fiziķim, 1986.gadā radusies iespēja gadu stažēties Austrijā. Pirms brauciena viņš aicināts uz Izglītības ministrijas ārējo sakaru daļu, kas bija VDK piesegstruktūra. Ar Godmani runāja VDK virsnieks Meļņičuks, kura paraksts ir arī uz viņa aģenta kartītes.

Godmanis stāsta, ka pirmo reizi ar VDK saskāries 1974.gadā, augstskolas pēdējā kursā. Viņš uzaicināts uz dekāna kabinetu, kur dekāna vietā viņš sastapis čekistu.

Godmanis stāsta, ka ar VDK viņam tiešu kontaktu nekad neesot bijis, jo atskaites par darbu Austrijas laboratorijā sūtītas izglītības ministrijai.

Tagad Godmanim neesot pārsteigums, ka VDK kartotēkā atrodami daudzi viņa tā laika kolēģi, arī vairāki augstskolas rektori. Tā bijusi prasība rakstīt atskaites par zinātnisko darbu, sarunā stāsta bijušais Latvijas valdības vadītājs.

Jau vēstīts, ka interneta vietnei "kgb.arhivi.lv" ir trīs galvenās sadaļas, vienā no tām ir skaidrota vietnes būtība - kas tajā publiskots, kādā kārtībā, kāpēc dokumenti ir publiskoti un kā tiem piekļūt. Piemēram, uzsvērts, ka vietnē publicētajos dokumentos atrodamie dati ir informatīva rakstura ziņas un nerada juridiskas sekas bez atbilstoša fakta konstatējuma tiesas nolēmumā.

Atsevišķā sadaļā ir pieejami palīgmateriāli un tehniskie skaidrojumi, ar kuriem interesenti tiek aicināti iepazīties pirms dokumentu aplūkošanas. Piemēram, grafikā ir aplūkojama VDK struktūra, skaidroti dokumentos atrodamie saīsinājumi, aģentu alfabētiskās kartotēkas būtība, publiskots 1983.gadā pieņemtais nolikums par aģentūras aparātu un uzticības personām, kā arī 1983.gadā apstiprinātā VDK aģentūras uzskaites un reģistrācijas kārtība.

Galvenajā - Dokumentu - sadaļā ir četras apakškategorijas - VDK darbinieku tālruņu grāmata, kas satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, VDK aģentūras alfabētiskā kartotēka un VDK aģentūras statistiskā kartotēka. Atverot katru no tām, ir īsi skaidrota publiskoto dokumentu būtība, tai skaitā tajos atrodamā informācija.

Pirmie bijušās VDK dokumenti ir pieejami attēlu veidā un nav iespējama to meklēšana vai cita tamlīdzīga apstrāde. Piemēram, VDK ziņotāju kartītes aplūkojamas alfabētiskā kārtībā attēlu veidā, tās savulaik aizpildītas rokrakstā, krievu valodā un tajās atrodams visai maz informācijas - ziņotāja vārds, uzvārds, segvārds, atsevišķi personas dati, atbildīgā VDK nodaļa u.tml., bet nav informācijas par reālo ziņotāja darbību.

Lai piekļūtu LNA mājaslapa publicētajiem bijušās VDK dokumentiem, ikvienam būs jāreģistrējas, norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un e-pasta adresi. Šāda reģistrācija noteikta, lai nodrošinātu personas identifikāciju gadījumos, kad saskaņā ar likumu "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" tā būtu saucama pie atbildības par VDK likumam un Datu regulai neatbilstošu VDK dokumentu vai tajos esošo personas datu izmantošanu.

Likumā ir noteikts, ka LNA "publicētās ziņas ir informatīva rakstura ziņas un nerada juridiskas sekas bez atbilstoša fakta konstatējuma tiesas nolēmumā", attiecīgi arī atbildīgās amatpersonas pirms VDK dokumentu publiskošanas ir uzsvērušas, ka uz publicējamo materiālu bāzes izteikt pārmetumus cilvēkiem par sadarbību ar "čeku" nebūtu pamata, jo sadarbības faktu var pierādīt tikai tiesa. Tomēr pastāv viedoklis, ka sabiedrība tik neitrāli uz dokumentiem neskatīsies un varētu būt sagaidāms "linča tiesai" līdzīgs nosodījums pret VDK kartotēkā atrodamajām personām. Personas, kuras ir strādājušas ar bijušās VDK dokumentiem, ir atzinušas, ka kartotēkā ir atrodama virkne pazīstamu kultūras un zinātnes darbinieku.

Paredzēts, ka no 2019.gada 1.maija publiski būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Publicēšana notiks pēc to digitalizēšanas. Šī datubāze jau tiek solīta ar uzlabojumiem datu apstrādes un meklēšanas iespējās.

Avots: Portāls "skaties.lv"/ TV3 Ziņas