Pieaug ģimeņu skaits, kas naudas trūkuma dēļ spiestas atteikties no automašīnas

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, par 0,6 procentu punktiem pieaudzis mājsaimniecību skaits, kas naudas trūkuma dēļ bija spiestas atteikties no vieglās automašīnas izmantošanas, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopojums par materiālo nenodrošinātību Latvijā.

2009.gadā naudas trūkums bija liedzis izmantot vieglo automašīnu 28,1% Latvijas mājsaimniecību, bet 2008.gadā - 27,5%.

Pērn nedaudz uzlabojusies veļas mašīnu pieejamība, jo 2008.gadā naudas trūkums to liedza izmantot 8,1% mājsaimniecību, bet 2009.gadā 7,9%.

Tomēr finansiālā situācija pērn palielinājusi to ģimeņu īpatsvaru, kas nevarēja atļauties lietot telefonu, tostarp mobilo telefonu. Šādu ģimeņu īpatsvars no 2,8% 2008.gadā pieaudzis līdz 3,1% pērn.

Vispieejamākais no ilglietošanas precēm Latvijas ģimenēm ir krāsu televizors, ko naudas trūkuma dēļ gan pērn, gan 2008.gadā nevarēja atļauties izmantot vien 1,2% mājsaimniecību.

Apsekojuma dati liecina, ka Pierīgas mājsaimniecības ir vislabāk nodrošinātas ar ilglietošanas precēm, bet Latgales mājsaimniecības - vissliktāk.

2008.gadā Latgalē gandrīz pusei jeb 42,4% mājsaimniecību naudas trūkums liedza izmantot vismaz vienu no ilglietošanas precēm (telefonu, krāsu televizoru, veļas mazgājamo mašīnu vai vieglo automobili). Tomēr 2009.gadā situācija ir nedaudz uzlabojusies un šis rādītājs ir 39%.

Kopumā no vismaz vienas ilglietošanas preces pērn naudas trūkuma dēļ bija spiestas atteikties 32,5% mājsaimniecības, bet 2008.gadā šis rādītājs bija 31,9%. Neieskaitot vieglo automašīnu, vismaz vienas ilglietošanas preces izmantošana, pērn bija liegta 9,8%, bet 2008.gadā - 9,6%.

Piespiedu atteikšanās no ilglietošanas preču izmantošanas ir vērojama mājsaimniecībās, kurām naudas trūkuma dēļ privātām vajadzībām nav pieejams telefons, ieskaitot mobilo telefonu, krāsu televizors, veļas mazgājamā mašīna un vieglais automobilis.

Tiek uzskatīts, ka mājsaimniecība ir spiesta atteikties no ilglietošanas preču izmantošanas, ja tai naudas trūkuma dēļ nav pieejama vismaz viena no četrām iepriekš minētajām ilglietošanas precēm.