Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Hei, mosties: spēle palīdz saprast

© Publicitātes foto

Skolēnu brīvlaiks ir labākais laiks, lai ar bērniem vēlreiz pārrunātu drošības jautājumus, kā arī iepazītos ar izglītojošo spēli Hei, mosties!, kas veidota ar mērķi pilnveidot bērnu un jauniešu izpratni par vardarbību un mudināt viņus par to neklusēt, bet aktīvi rīkoties, lai pasargātu no ļaunprātīgas rīcības gan sevi, gan citus, atgādina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas dati rāda, ka visvairāk bērnu un jauniešu no emocionālās vardarbības cieš izglītības iestādēs, kur visbiežāk tas notiek vienaudžu vidū (24 procenti no ziņojumu skaita par vardarbību), kā arī no vecākiem (35 procenti). Pagājušā gada desmit mēnešos inspekcijas uzticības tālrunim par dažādu veidu vardarbību ziņojuši 1415 bērni un pusaudži. Par emocionālo vardarbību ziņojuši 895 bērni un pusaudži, par fizisko vardarbību - 375, par seksuālo vardarbību - 67, bet par emocionālo pazemošanu internetā vai pa tālruni - 78. Bērni atklājuši, ka fizisku vardarbību visbiežāk piedzīvo no vecāku puses (43 procenti) un vienaudžiem (19 procenti).

Seši procenti no visiem vardarbības gadījumiem pret bērniem un pusaudžiem saistīti ar pazemošanu interneta vidē vai pa tālruni. Inspekcijas priekšnieces vietniece Liene Kauliņa-Bandere uzsver, ka joprojām saglabājas augsti rādītāji vardarbības jomā, līdz ar to tas ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, kam būtu jāpievēršas bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Aktualizējot bērnu aizsardzības no vardarbības jautājumu, konsultāciju centra Skalbes klīniskā psiholoģe Inese Lapsiņa sacīja: lai mazinātu vardarbību skolas vidē, ir jāveic virkne preventīvu pasākumu, piemēram, skolēnu, pedagogu un vecāku izglītošanu par emocionālas vai fiziskas vardarbības sekām, par tiesībām, pienākumu un iespējām ziņot, ja pats esi kļuvis par upuri vai arī esi bijis liecinieks. Šim nolūkam var palīdzēt izveidotā spēle Hei, mosties!, kas draudzīgā veidā izglīto bērnu jautājumos, kas saistīti ar bērna emocionālo un fizisko drošību ģimenē, un tās spēlētājs caur ikdienišķām situācijām var attīstīt prasmi pazīt vardarbības pazīmes, kā arī iegūt informāciju, kur vērsties pēc palīdzības.