Nākamo katoļu arhibīskapu iesvētīs luterāņu baznīcā

Svinīgā ceremonija, kurā par jauno Rīgas katoļu arhidiecēzes arhibīskapu amatā iesvētīs jeb konsekrēs Zbigņevu Stankeviču, notiks nevis Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, bet luterāņu dievnamā - Rīgas Domā, šodien raksta "Diena".

Nominētais arhibīskaps atzīst, ka tas ir unikāls precedents, jo parasti arhibīskapu konsekrē viņa konfesijas galvenajā dievnamā, taču šim lēmumam ir gan vēsturisks, gan tīri tehnisks pamatojums.

Ceremonija notiks 8.augustā plkst.15.

"Svētā Jēkaba katedrāle ir par mazu šim notikumam, tāpēc bija jāmeklē plašākas telpas," "Dienai" skaidroja Stankevičs. Doma baznīca izvēlēta arī tāpēc, ka līdz reformācijai vienojusi visus latviešus un šajā dievnamā atrodas Latvijas pirmā apustuļa un bīskapa Svētā Meinarda kaps, kā arī baptistērijs no Ikšķiles, kur notikusi pirmā latviešu kristīšana. Doma baznīcā 1993. gadā ekumēniskajā dievkalpojumā piedalījies Romas pāvests Jānis Pāvils II.

"Ir vēlēšanās arī turpmāk sadarboties ar luterāņiem ekumēniskajā jomā," norādīja Stankevičs, kas devies uz Poliju iegādāties nepieciešamo atribūtiku un apģērbus jauno amata pienākumu veikšanai, jo Latvijā tos nevarot dabūt.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags pastāstīja, ka Stankevičs lūdzis atļauju noturēt viņa konsekrācijas dievkalpojumu kādā no lielajām Vecrīgas baznīcām - Sv. Pētera baznīcā vai Domā. "Pārrunājot to bīskapu kolēģijā, secinājām, ka runa var būt tikai par Domu, jo Pētera baznīca joprojām nav atdota atpakaļ baznīcai un tur mēs neko nevaram ne atļaut, ne aizliegt," norādīja Vanags. Tas neesot bezprecedenta gadījums, katoļu bīskapi ir iesvētīti luterāņu baznīcās arī citur. Iemesls visos gadījumos ir viens un tas pats - vajadzība pēc atbilstošas telpas. "No šī fakta nav jāizdara nekādi tālāki secinājumi," uzsvēra arhibīskaps.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.