Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

2018.gadā Latvijā noticis pavērsiens uz strauju dzimstības sarukumu

© SCANPIX

2019. gads jāiesāk ar atzīšanos, ka 2018. gadā Latvijā noticis pavērsiens uz strauju dzimstības sarukumu.

Tehniski šobrīd pieejami dati par dzimstību 2018. gada 11 mēnešos. Gada kopējo rādītāju palielinās ne vien decembrī dzimušie, bet arī pagājušā gada laikā Latvijas valstspiederīgajiem ārzemēs dzimušie bērni, par kuriem ziņas tiks vāktas līdz šā gada pavasarim. Tomēr jau pieejamie dati izslēdz dzimstības stabilizāciju. Tā tagad būtu jāvērtē kā brīnums, bet ieminēties par dzimstības pieaugumu nespēs pat īpašajam dzimstības lietu ministra amatam nominētais Imants Parādnieks.

Pagājušais gads beidzās ar novembrī Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaita apzināšanu. Tie bijuši 1462 bērni. Viņu skaits attiecībā pret katra iepriekšējā gada novembri dilis aizvien ātrākā tempā: -45 bērni 2016. gadā pret 2015. gadu, tālāk -90 bērnu 2017. gadā pret 2016. gadu un -97 bērni 2018. gadā pret 2017. gadu. Dzimstības sarukuma paātrinājumu par -7 jaundzimušajiem pēdējā salīdzinājumā varētu norakstīt uz dažādām nejaušībām, bet jaundzimušo skaita tuvošanās 1000 jaundzimušo robežlīnijai ir ļoti iespaidīga. Šī robeža tiks caursista dažu turpmāko gadu laikā. Tas gan nenozīmē, ka jau pēc 15 gadiem novembrī un līdzīgi arī citos mēnešos Latvijā vairs vispār nepiedzims neviens bērns. Ticamākais scenārijs ir viena mēneša dzimstības nostabilizēšanās 500 līdz 800 dzemdību intervālā atbilstoši tam, kā sarūk Latvijas iedzīvotāju skaits tādā vecumā, kādā pieaugušajiem mēdz dzimt bērni. Pēc tam jāpaiet vēl vismaz pārdesmit gadiem, kamēr jaundzimušie izaug līdz vecumam, kādā viņi varētu ķerties pie nākamās cilvēku paaudzes radīšanas. Ja viņu ir uz pusi mazāk nekā viņu vecāku, tad viņu bērnu būs uz pusi mazāk nekā viņu.

Līdz nākamajam dzimstības kritumam, ja to noteiktu tikai Latvijas iedzīvotāju mirstības pārsvars pār dzimstību, nāktos gaidīt vēl 15+30 gadu. Tādu tūļāšanos nepieļaus ne kopumā pārapdzīvotā pasaule, ne Latvijas iedzīvotāju kopskaita samazināšanās un novecošana, kas liegs uzturēt valsts apdzīvoto vietu un ceļu infrastruktūru un medicīnas, izglītības un jebkurus citus pakalpojumus kaut cik pieņemamā līmenī. Pusēm nāksies vienoties par ļoti masīvu imigrāciju, kas nesīs līdzi arī dzimstības pieaugumu.