Kas mainījies saistībā ar uzņēmumu iekļaušanu maksātāju "baltajā sarakstā" un izslēgšanu no tā?

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Šodien stājas spēkā Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie Padziļinātās sadarbības programmas darbības noteikumi, kurā ietverti nosacījumi uzņēmumu iekļaušanai nodokļu maksātāju "baltajā sarakstā" un izslēgšanai no tā.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā nodokļu maksātāju iekļauj Padziļinātās sadarbības programmā, kritērijus programmas dalībnieka statusa iegūšanai, kārtību, kādā brīdina par neatbilstību programmas kritērijiem un kritērijus izslēgšanai no programmas.

FM iepriekš uzsvēra, ka padziļinātās sadarbības programma sevi ir pierādījusi kā nozīmīgu instrumentu sadarbībai starp nodokļu maksātājiem un valsts iestādēm, pašlaik apvienojot tajā 75 nodokļu maksātājus. Ņemot vērā noteiktos programmas atlases kritērijus, līdz šim par tās dalībniekiem bija iespējams kļūt tikai lielajiem uzņēmumiem.

Ministru kabinets šogad 22. maijā apstiprināja konceptuālo ziņojumu par padziļinātās sadarbības programmas darbību un tās attīstības modeli, kas paredz jaunu pieeju programmas attīstībai, piesaistot plašāku komersantu loku, tostarp vidējos un mazos nodokļu maksātājus, vienkāršo un automatizē programmas dalībnieka statusa piešķiršanas procesu. Ar jauno padziļinātās sadarbības programmas modeli tiks ieviesta nodokļu maksātāju grupēšana pēc to darbības darbības trijos līmeņos - bronza, sudrabs un zelts. Programmas dalībnieku atlase notiks reizi gadā programmā jaunus dalībniekus iekļaujot katru gadu no 1.janvāra pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā esošās informācijas automātiskas atlases un izvērtēšanas.

Katra līmeņa dalībniekam būs piemērojami atvieglojumi un priekšrocības, ko piedāvās VID, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, Ekonomikas ministrija, tostarp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Izglītības un zinātnes ministrija.

Noteikumi nosaka arī kritērijus un kārtību, kādā nodokļu maksātājus brīdina par neatbilstību programmas kritērijiem, izslēdz no programmas. Lai izslēgtu iespēju, ka padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki, kuri vairs neatbilst programmas kritērijiem, turpina izmantot programmas attiecīgā līmeņa priekšrocības, programmas dalībnieku atbilstība turpmākai dalībai tiks vērtēta reizi ceturksnī, automatizēta procesa rezultātā atlasot VID rīcībā esošo informāciju par noteikto kritēriju atbilstību programmas prasībām.

Tāpat noteikti arī kritēriji, kuru atbilstība programmas prasībām tiks vērtēta vienu reizi gadā, piemēram, dalībnieku neto apgrozījums, darba ņēmēju skaits, nodokļu maksātāja valsts budžeta nodokļu ieņēmumu summa.

Padziļinātās sadarbības programma sāka darboties 2012. gadā, lai veicinātu ciešāku un efektīvāku sadarbību starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju, mazinot administratīvo slogu. Laika gaitā priekšrocības piedāvāja arī citas valsts pārvaldes iestādes. Jaunais modelis paredz plašu valsts pārvaldes iestāžu iesaisti, piedāvājot gan atvieglojumus, gan priekšrocības dažādu procesu norisē.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais