Diplomāti varēs saņemt lielāku kompensāciju par mājokļa īri ārvalstīs

© Pixabay

Diplomātiskā dienesta amatpersonas un ārvalstīs strādājošie karavīri no šodienas varēs saņemt lielāku dzīvokļu īres un komunālo izdevumu kompensāciju.

Valdības pērn pieņemtie grozījumi paredz palielināt maksimālo dzīvokļa īres un komunālo izdevumu kompensācijas apmēru, jo spēkā esošie apmēri neatbilst faktiskajai situācijai dzīvokļu īres tirgū ārvalstīs, skaidro Aizsardzības ministrijā (AM). Tāpat ar grozījumiem paplašināts valstu un pilsētu uzskaitījums.

Diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonas un darbinieki regulāri saskaras ar sistemātiskiem dzīvojamo telpu īres maksas kāpumiem. Piemēram, Berlīnē, kas pēc starptautiskajiem dzīves dārdzības rādītājiem nav dzīvošanai dārgāko valstu vidū, pēdējos gados strauji cēlušās dzīvokļu īres maksas.

Ņemot vērā neatbilstošo kompensācijas apmēru diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonas un darbinieki ir spiesti izvēlēties dzīvokļus, kas nereti neatbilst pat minimālajiem drošības standartiem, kā rezultātā darbinieki ik dienas ir pakļauti nesamērīgiem drošības riskiem, secinājusi AM.

Tāpat darbinieki ir spiesti nesamērīgi ilgu laiku pavadīt ceļā no īres dzīvokļa uz pārstāvniecību un atpakaļ, kas tiešā veidā ietekmē diplomātiskā un konsulārā dienesta funkciju veikšanu, īpaši gadījumos, kad nepieciešama ātra rīcība, piemēram, konsulārie gadījumi, skaidroja ministrijā.

Dzīvokļa īres un komunālo izdevumu kompensācijas apmēra aprēķināšanai darbinieki atbilstoši amatiem tiek sadalīti piecās grupās. Ņemot vērā minēto, piemēram, vēstniekam ASV galvaspilsētā Vašingtonā līdzšinējās 40 538 eiro gada kompensācijas vietā būs pieejami 54 155 eiro. Savukārt Gruzijā strādājošam vicekonsulam kompensācijas apmērs gadā būs 15 183 eiro līdzšinējo 11 896 eiro vietā.

Grozījumi attieksies uz profesionāla dienesta karavīriem, diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām, prokuroriem, sakaru virsniekiem un viņu ģimenes locekļiem.

Grozījumu izpilde tiks veikta atbilstoši no ministrijām un centrālajām valsts iestādēm piešķirtajiem budžeta līdzekļiem.

Svarīgākais