Atvieglota invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas kārtība

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Šodien spēkā stājas grozījumi Noteikumos par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtību, kas paredzēti, lai atvieglotu invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtību.

Turpmāk persona varēs izvēlēties efektīvāko un ērtāko iesnieguma iesniegšanas un apliecības saņemšanas veidu, turklāt tiek paredzēta iespēja, ka persona iesniegumu komisijā var iesniegt arī, izmantojot vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu "www.latvija.lv". Tāpat noteikts, ka "www.latvija.lv" persona var iesniegt arī fotogrāfiju apliecības izgatavošanai.

Ar grozījumiem plānots atteikties no atsevišķa invaliditātes apliecību izsniegšanas žurnāla uzturēšanas, jo visa informācija par invaliditāti jau šobrīd tiek ievietota valsts Invaliditātes informatīvajā sistēmā.

Kā norāda Labklājības ministrija (LM), prasība par atsevišķa invaliditātes apliecību izsniegšanas žurnāla uzturēšanu papīra formā ir morāli novecojusi un neatbilst sabiedrībā arvien vairāk atbalstītiem uzskatiem par videi draudzīgu un ilgtspējīgu resursu izmantošanu, proti, pieejai maksimāli samazināt drukājamo dokumentu apjomu.

Tāpat ar grozījumiem tiek noteikts, ka apliecības reversā ir papildu pretviltošanas elements - uzstrādājama caurspīdīga aizsargplēve, kura nodrošina paaugstinātu pretviltošanas un mehānisko aizsardzību.

"Apliecības lietošanas gaitā teksts uz apliecības un hologrāfiskā drošības matrica apliecības reversā nereti tiek bojāta vai nodziest vēl pirms apliecības derīguma termiņa beigām. Lai nodrošinātu ilgāku apliecības kalpošanas laiku un personām ar invaliditāti nebūtu jālūdz izgatavot un izsniegt jaunu apliecību tās derīguma termiņa laikā, aizsargplēve ir uzstrādājama arī uz apliecības reversa," norāda LM.

Svarīgākais