Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Bišu ziemošanai laika apstākļi šobrīd ir atbilstoši, norāda biedrība

© Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

Bišu ziemošanai laika apstākļi šobrīd Latvijā ir atbilstoši, sacīja Latvijas Biškopības biedrības pārstāve Ineta Eglīte.

"Patiesībā nekādu īpašu problēmu nav, rudens bija garš un silts, bites varēja ilgi lidot. (..) Citus gadus ir tā, ja ir gara ziema un bites netiek ārpus stropa, tām nav izdevies atbrīvot zarnas. Šogad šādas problēmas nebija. Nav arī pārāk auksts, līdz ar to bites nepatērē pārāk daudz barības," sacīja Eglīte.

Eglīte piebilda, ka līdz ar to nav arī pamata bažām par bišu priekšlaicīgu izlidošanu ārpus stropa. "Šajā laikā bites izlido no stropiem tikai tad, ja ir kādas problēmas, piemēram, kādu iemeslu dēļ tām ir pārblīvētas zarnas. Var būt arī tā, ka saimniekam ir tādas šķirnes bites, kas ir jūtīgākas ziemas barībā atlikušo lapu medu. Taču bitenieki parasti to zina, un parūpējas, lai tas tā nenotiktu," sacīja LBB pārstāve.

Eglīte sacīja, ka kopumā gaisa temperatūra bišu sekmīgai ziemošanai ir atbilstoša. Tā kā bites mīt arī valstīs tuvāk dienvidiem, kur ziemas ir vēl siltākas, tām nav nepieciešama sevišķi zema gaisa temperatūra veiksmīgai pārziemošanai. Nav paredzama arī tik zema gaisa temperatūra, lai bites būtu apdraudētas šajā ziņā.

Vienlaikus viņa piebilda, ka problēmas varētu būt tikai tad, ja dravnieks, pieņemot, ka ziema būs bargāka, saimi sasedzis. Tādā situācijā pārlieku lielā karstumā bišu mātes var sākt dēt oliņas jeb perot. Tomēr mūsdienās tā nav izplatītākā prakse.

LBB ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.