ASV uzņēmums par 4,4 miljoniem eiro nodrošinās vairāku NBS radaru uzturēšanu

© Romāns Kokšarovs/F64

ASV uzņēmums par 4 462 809 eiro Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) nodrošinās vairāku radaru uzturēšanu, informēja Aizsardzības ministrijā.

Radaru "TPS77" un "TPS77 MRR" uzturēšana izmaksās 4 462 809 eiro un to nodrošinās ASV uzņēmums "Lockheed Martin Overseas, Limited Liability Corporation".

Iepirkumā bija izvēlēta sarunu procedūra, iepriekš nepublicējot paziņojumu par līgumu.

Jau ziņots, ka 2015. gada rudenī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) ar uzņēmuma "Lockheed Martin Radar Surveillance Systems" viceprezidentu Gregu Larioni parakstīja līgumu par triju gaisa telpas novērošanai paredzētu radiolokatoru "TPS-77 Multi-Role Radar" iepirkumu.

2018. gada sākumā piegādāts pirmais no radiolakotoriem.

"TPS-77 MRR" daudzfunkcionālais radiolokators var darboties ar īpaši zemu strāvas patēriņu, un tas ir visvieglāk pārvietojamais radiolokators no "Lockheed Martin" "TPS-77" sērijas. Latvijai tiek piegādāts radiolokators, kas var tikt pārvietots darbībai uz iepriekš nesagatavotām pozīcijām, kā arī tikt izvietots pastāvīgās pozīcijās.

Radiolokatora daudzfunkcionālā skenēšanas tehnoloģija ļauj operatoram izvēlēties konkrētas funkcijas, piemēram, tālās darbības vai vidējās darbības lidojumu novērošanu konkrētos sektoros. Radiolokatoram rotējot 360 grādos un veicot skenēšanu, sistēma automātiski pielāgojas operatora ievadītajiem uzstādījumiem. Izmaiņas uzstādījumos var veikt ātri un vienkārši. Tiklīdz uzstādījumi ir iestatīti, sistēma darbojas autonomi.

Gan "TPS-77" sērijas, gan pārējās nākamās paaudzes "Lockheed Martin" radiolokatoru sistēmas izmanto "Gallium Nitride" tehnoloģiju, kas jau ir ieviesta un pārbaudīta radiolokatoros operacionālajā darbībā. Izmantojot šo tehnoloģiju, radiolokatora jaudas raidītāji patērē mazāk enerģijas, kas nozīmē, ka tiek palielināta izturība, samazinātas uzturēšanas izmaksas un palielināts radara lietošanas ilgums. Latvijai "TPS-77 MRR" daudzfunkcionālie radiolokatori tiks piegādāti jau ar iekļautu "Gallium Nitride" tehnoloģiju.

Svarīgākais