Peldēties atļauts visās oficiālajās peldvietās

Patlaban peldēties atļauts visās Latvijā oficiāli noteiktajās peldvietās, jo ūdens kvalitāte tajās ir laba, liecina Veselības inspekcijas (VI) vides veselības speciālistu veikto analīžu rezultāti. Tas nozīmē, ka peldēties var 47 peldvietās.

Tai pat laikā, iestājoties karstajam laikam, VI aicina iedzīvotājus īpaši izvērtēt peldvietas izvēli un tās ūdens kvalitāti.

Viena no lielākajām problēmām karstā vasarā ir potenciāli toksisko zilaļģu vairošanās, kas ietekmē ūdens kvalitāti un līdz ar to var ietekmēt arī cilvēku veselību.

Vairums zilaļģu ir sastopamas stāvošos saldūdeņos, mazāk jūrās un tekošos saldūdeņos. Tās var novērot ne tikai lielos ezeros, bet arī peļķēs, grāvjos un bedrēs. Dažreiz tās savairojas masveidā, padarot ūdeni necaurspīdīgu un zilganzaļu vai citādā nokrāsā. Šādu parādību sauc par ūdens "ziedēšanu". Ūdens, kurā ir potenciāli toksiskās zilaļģes, var kļūt saimnieciski nederīgs un bīstams cilvēkam.

Zilaļģu toksīnu iedarbība var būt dažāda. Piemēram, neirotoksīni spēj izraisīt organisma vispārēju vājumu, spontānu muskuļu saraušanos, ādas slimību dermatītu, nelielus ādas apdegumus, gremošanas un elpošanas darbības traucējumus, alerģiska rakstura saslimšanas. Hepatotoksīni spēj izraisīt aknu darbības traucējumus, kas izpaužas kā vemšana, slikta dūša, reiboņi, kuņģa sāpes, caureja, organisma vājums.

Cilvēku vidū lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Pieauguši cilvēki ar nopietnu saindēšanos saskaras reti, visbiežāk iegūstot ādas iekaisumus, acu iekaisumus, kakla un galvassāpes.

Jāņem vērā arī fakts, ka lielākā riska grupa, kas visbiežāk cieš no zilaļģu toksīniem, ir mājdzīvnieki un meža dzīvnieki, kuri dzer ezera un upes ūdeni, kurā notikusi potenciāli toksisko zilaļģu ziedēšana.

Ņemot vērā šā brīža labvēlīgos laika apstākļus, kas veicina zilaļģu vairošanos, un arī turpmāk prognozēto karsto laiku, VI aicina iedzīvotāju iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā, vizuāli novērojot peldvietas un, ja rodas aizdomas par ūdens kvalitāti, informēt par to VI.

Kā ziņots, apzīmējums "Peldēties aizliegts" liecina, ka pludmales ūdenī ir īpaši paaugstināts risks inficēties, turklāt, jo piesārņotāks ūdens, jo lielāks saslimšanas risks, piemēram, ar dizentēriju, salmonelozi, tīfu, A hepatītu un citām infekcijas slimībām.

Ūdens kvalitātes pārbaudes tiks veiktas visu peldsezonu, kas ilgst no 15.maija līdz 15.septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais