Reģistrēšanās internetā, piekļūstot VDK dokumentiem, būs vienkārša

© Arnolds Razna/F64 Photo Agency

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē atbildīgo institūciju pārstāvji skaidroja, ka reģistrācija internetā, lai piekļūtu bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem, būs vienkārša un nodrošinās līdzsvaru ar tiesībām saņemt informāciju.

Komisijas sēde sākās ar komisijas vadītāja Artusa Kaimiņa (KPV LV) pausto viedokli, ka MK noteikumi pieņemti pilnīgā pretrunā ar likuma būtību un maksimāli apgrūtinot piekļuvi VDK kartotēku informācijai.

Tomēr atbildīgo institūciju pārstāvji no Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā arhīva (LNA), Datu valsts inspekcijas un Tieslietu ministrijas skaidroja, ka reģistrācija būs vienkārša un nodrošinās līdzsvaru ar tiesībām saņemt informāciju.

LNA direktore Māra Sprūdža skaidroja, ka aizpildāmās formalitātes pielīdzināmas reģistrēšanai, kas javeic, lai varētu lietot sociālos tīklus, piemēram, "facebook.com". Raisoties diskusijai par to, vai būs iespējams izsekot, kurš un kādus materiālus būs izmantojis, Sprūdža apliecināja, ka būs zināms, kurus dokumentus ir skatījies katrs lietotājs.

Jautājums par konkrētu materiālu izmantošanu tika aktualizēts, apriežot iespēju, ka iegūtā informācija varētu tikt izmantota pretlikumīgi. Tādā gadījumā attiecīgā informācija par lietotāju varētu tikt nodota tiesībsargiem, izskanēja komisijas diskusijās.

Ņemot vērā pētnieku paustās bažas, ka par viņu pētniecisko darbu varētu tikt rakstītas sūdzības, deputāts Andrejs Judins (JV) aicināja šim jautājumam sarīkot atsevišķu sēdi.

Kaimiņš žurnālistiem pēc sēdes atzina, ka viņam tika kliedētas bažas par Ministru kabineta noteikumiem piekļuvei VDK dokumentiem. Viņš norādīja, ka reģistrācijas kārtība ļauj nosacīti fiktīvi reģistrēties, tieši neatklājot savu identitāti.

Kā ziņots, VDK dokumenti jeb tā dēvētie "čekas maisi" internetā tiks publicēti rīt, aģentūrai LETA apstiprināja LNA.

Šorīt oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēti pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos, kas nozīmē, ka līdz ar to stāšanos spēkā VDK dokumentus var publicēt internetā.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais