Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lielu meža platību īpašnieki valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām varēs maksāt avansā

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Meža īpašnieki un tiesiskie valdītāji, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā ir 1000 un vairāk hektāru meža, valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām varēs maksāt avansā, paredz valdības šodien apstiprinātie Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi noteikumos par valsts nodevu par mežsaimnieciskām un medību darbībām.

ZM atgādināja, ka meža īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem ir iespēja par maksu piekļūt Meža valsts reģistram tiešsaistē ar iesniegumu, paziņojumu un pārskatu iesniegšanas iespējām. Taču, ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs saņem daudz apliecinājumu un atzinumu, šo pakalpojumu ir grūti izmantot, jo pirms katra apliecinājuma vai atzinuma saņemšanas ir jānomaksā valsts nodeva.

Lai pilnvērtīgi izmantotu piekļuves tiesības Meža valsts reģistram tiešsaistē, turpmāk Valsts meža dienests (VMD) slēgs vienošanos par valsts nodevas nomaksu avansā ar meža īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, kuriem īpašumā vai tiesiskajā valdījumā ir 1000 un vairāk hektāru meža un piekļuves tiesības attiecīgajam reģistram tiešsaistē ar iesniegumu, paziņojumu un pārskatu iesniegšanas iespējām.

ZM norāda, ka tādējādi būtiski samazināsies administratīvais slogs meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem ar 1000 hektāru vai lielāku mežu īpašumā vai tiesiskajā valdījumā, slēdzot vienošanos ar Valsts meža dienestu par valsts nodevu nomaksu avansā.

Noteikumi paredz, ka valsts nodevas avansa maksājumu VMD aprēķinās un meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs maksās par pārskata gadu, un VMD meža īpašnieka atbilstību valsts nodevas nomaksai avansā izvērtēs kārtējā pārskata gada 30. decembrī.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts nodevu par mežsaimnieciskām un medību darbībām stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī un būs publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".