Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Vasaras nometnē kautiņā cieš pusaudzis

Uzturoties bērnu nometnē, viens no tās dalībniekiem pēc kautiņa ar galvas traumu nokļuvis slimnīcā, bet Valsts bērnu tiesību inspekcija (VBTAI) secinājusi, ka nometnes rīkotāji bērnus pieskatījuši tikai formāli.

VBTAI saņēma informāciju par to, ka vasaras nometnē "Esperansa", kas notika Engurē no 14.jūnija līdz 4.jūlijam, norisinājies kautiņš starp diviem 13 un 14 gadus veciem pusaudžiem.

Kautiņa rezultātā jaunākais nometnes dalībnieks guvis vaiga kaula lūzumu un smadzeņu satricinājumu. Cietušais nogādāts Tukuma slimnīcā, savukārt viņa vecākus par notikušo nometnes personāls nav informējis - to no slimnīcas vispirms izdarījis pats jaunietis.

Ierodoties norādītajā nometnes norises vietā, VBTAI inspektori nesastapa ne bērnus, ne audzinātājus. Sazvanoties ar norādīto nometnes vadītāju, atbildēja viena no audzinātājām un paziņoja, ka ar vairāk nekā 20 bērniem atrodoties jūrmalā. Pēc ilgāka laika atradās vēl divas audzinātājas, savukārt neviens no nometnes vadītājiem vai organizētājiem tobrīd nebija sastopams.

VBTAI veiktās pārbaudes laikā konstatēts, ka nometnes vadītāja nevar uzrādīt derīgu nometnes vadītājas atļauju, tāpat arī neatbilst pašvaldībai deklarētais un faktiskais nometnes dalībnieku skaits.

Par notikušo ir informētas tiesībsargājošās iestādes, inspekcijas speciālisti ir tikušies ar nometnes organizētāju, lai pārrunātu situāciju un dotu norādes konstatēto pārkāpumu novēršanai.

VBTAI priekšniece Laika Rieksta-Riekstiņa uzsver, ka tik vardarbīgi konflikti nevar rasties vienā mirklī, bet ir attīstījušies ilgākā laika posmā, tātad nometnes personālam tas bija jāpamana un attiecīgi jāreaģē.