Pirmajā pusgadā pieaudzis atklāto nelegāli nodarbināto skaits

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Valsts darba inspekcija (VDI) pārbaudēs atklājusi 687 cilvēkus, kuri strādāja bez rakstiski noslēgta darba līguma, aģentūru LETA informēja VDI.

Analogā laika posmā pērn tie bija 483 nelegāli nodarbinātie.

Turklāt pērn tika apsekoti 2290 uzņēmumi, bet šogad - 1761 uzņēmums.

VDI pārstāve Sarmīte Bunka-Briljonoka arī pastāstīja, ka, tāpat kā pērn, visvairāk nodarbināto ir būvniecības nozarē - pērn tie bija 200 cilvēki, šogad - 296.

2009.gada pirmajos sešos mēnešos tai sekoja apstrādes rūpniecība, individuālo pakalpojumu sniedzēji, lauksaimniecība un mežsaimniecība, kā arī vairum/mazumtirdzniecība.

Šogad turpretī būvniecībai ar lielu skaitu nelegāli nodarbināto seko individuālo pakalpojumu sniedzēji, lauksaimniecības un mežistrādes nozare, mazumtirdzniecība/vairumtirdzniecība un apstrādes rūpniecība.

Šogad visvairāk bez darba līgumiem nodarbināto tika atklāti Rīgas reģionā - 484, Kurzemē - 97, Zemgalē - 46, Vidzemes reģionā tika konstatēti 38, Latgalē - 22 nereģistrēti strādājošie.

Visvairāk cilvēku nereģistrēti nodarbinājis būvniecības uzņēmums SIA "Eka imperiāls", kur VDI amatpersonas atklājušas 75 bez darba līguma strādājošos, SIA "Rīgas transporta sabiedrība" - 45, būvniecības SIA "B&B būvuzņēmums" - 41, būvniecības SIA "Tori F" - 33, būvniecības SIA "Būvbalta" - 30 un būvniecības SIA "Actaris Celtniecība" - 22 cilvēkus.

VDI arī ziņo, ka pārbaudēs šogad konstatēto "pirmās dienas līgumu" skaits bija 733, kas arī faktiski ir uzskatāmi par nereģistrētās nodarbinātības gadījumiem. Šogad pirmajos sešos mēnešos tika atklātas arī 139 personas, kas vienlaicīgi saņēma bezdarbnieka pabalstu un strādāja bez rakstveidā noslēgta darba līguma.

Nereģistrētās nodarbinātības inspektori uzņēmumos konstatē arī būtiskus darba aizsardzības prasību pārkāpumus, kuru novēršanai šī gada pirmajos sešos mēnešos izdoti 866 rīkojumi.

Aizvadītajā pusgadā par darbinieku nereģistrētu nodarbināšanu 197 darba devējiem tika piemēroti administratīvie sodi.

VDI uzsver, ka SIA "Eka Imperiāls", SIA "B&B būvuzņēmums" un SIA "Tori F" darbiniekus bez rakstveidā noslēgta darba līguma būvdarbos nodarbinājis pašvaldības būvobjektā.

Šai gadījumā VDI direktors Arnis Luhse uzsver, ka nav pieļaujams, ka, veicot būvdarbus valsts vai pašvaldību objektos, personas tiek nodarbinātas nereģistrēti.

Viņš atgādina ģenerāluzņēmējiem, ka arī viņi ir atbildīgi par tiem darbiniekiem, kuri strādā viņu objektos. Nedrīkst pieļaut gadījumus, ka būvobjektos pat atkārtoti gada laikā ir konstatētas nereģistrēti nodarbinātas personas, tāpēc VDI pastiprinātu uzmanību pievērsīs ģenerāluzņēmējiem, kuri nonākuši inspekcijas redzeslokā.

VDI galvenais mērķis nav sodīt uzņēmēju, tomēr darba devējam ir jārūpējas par darbinieka veselību un dzīvību darba vietā, atgādina Luhse.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.