Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Restorāni grimst nodokļu parādu jūgā

© Pixabay

Sabiedriskās ēdināšanas nozarē gada laikā nodokļu parādi ir sasnieguši jau 33 miljonus eiro, desmitiem restorānu šogad ir izbeiguši savu darbību. Latvijas Restorānu biedrība uzskata, ka nākamais gads būs izšķirošais – būt vai nebūt Latvijas tūrisma vizītkartei – restorāniem.

«Latvijā ir tikai dažas nozares, kas bijušas pietiekami drosmīgas, lai publiski atzītu savas problēmas un nāktu klajā ar proaktīvu piedāvājumu situācijas risināšanai. Viena no tām ir būvniecība, bet otra - restorānu nozare. Šā gada februārī nozare godīgi atzina, ka restorāniem izkļūt no pelēkās zonas Latvijā liedz augstais nodokļu slogs, bet ārvalstu darbaspēka piesaiste ir restorānu izdzīvošanas jautājums. Tāpēc sagaidām, ka šīs nozares iniciatīva sakārtoties tiks novērtēta un valsts institūcijas to atbalstīs. Domājot par nozares nākotni, nākamais gads būs izšķirošs - būt vai nebūt Latvijas restorāniem. Un tās nav spekulācijas. 2018. gadā vien savu darbību izbeiguši desmitiem restorānu, tajā skaitā no deviņiem LRB valdes locekļiem septiņi ir aizvēruši vai pārdevuši kādu no saviem restorāniem,» uzsver Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis.

Viņš uzsver, ka Latvijas restorānu nozarei 2018. gads ir bijis pagrieziena gads, kad LRB izdevies spert būtiskus soļus nozares iziešanai no pelēkās zonas.

«Bet nākamais gads būs izšķirošs. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem šā gada 11 mēnešos ēdināšanas nozare ir atnesusi valsts budžetam 116,9 miljonus eiro, kas ir par 17,9 procentiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Vienlaikus nozares rezerves ir izsmeltas - pēdējā gada laikā nozares nodokļu parādi ir pieauguši par 78 procentiem - no 18,5 miljoniem eiro līdz 33 miljoniem eiro. Sliktākais ir tas, ka 82,5% no šiem parādiem ir aktuālie - tiem nav dots termiņa pagarinājums,» skaidroja J. Jenzis.

Latvijas Restorānu biedrība uzsver veiksmīgo sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), Finanšu ministriju un Rīgas pašvaldību un sociālajiem partneriem, piemēram, LDDK. Lielākais šā gada sasniegums, pēc biedrības domām, ir LRB un Finanšu ministrijas panāktā vienošanās par nodokļu samazināšanu un atbalstu ēdināšanas nozarei, kā arī visu Saeimā ievēlēto partiju priekšvēlēšanu laikā paustais atbalsts pazeminātās PVN likmes 12 procentu apmērā ieviešanai.

***

Restorānu nozare 2018. gadā

• Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošo uzņēmumu skaits 2422

• Nozarē nodarbināto skaits 28 783

• Kopējo darījumu vērtība 2018. gada 10 mēnešos 552 miljoni eiro (+9%, salīdzinot ar 2017. gada 10 mēnešiem)

• Vidējā alga 2018. gadā 512,50 eiro mēnesī (+11%, salīdzinot ar 2017. gadu)

Avots: LRB