Valdība ārkārtas sēdē lems par nākama gada budžetu

Šodien plkst.11 sāksies valdības ārkārtas sēde, kurā plānots izskatīt ar nākamā gada valsts budžetu saistītos jautājumus.

Finanšu ministrija (FM) piedāvās nākamā gada valsts budžeta izdevumus samazināt par 450 miljoniem latu, vakar atzina finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Pēc Repšes teiktā, iepriekš, lai nodrošinātu budžeta izdevumu samazinājumu par 500 miljoniem latu, FM plānoja, ka izdevumi būs jāmazina par 410 miljoniem latu, bet atlikušos 90 miljonus latu varētu iegūt no nodokļu palielināšanas.

Tā kā Saeima šonedēļ nolēmusi nevirzīt tālākai izskatīšanai izmaiņas Nekustamā īpašuma nodokļa likumā, tad arī šie iepriekš plānotie ieņēmumi būs jānodrošina uz papildu izdevumu samazināšanas rēķina. Valdība joprojām plāno papildu ienākumus budžetā nodrošināt ar kapitāla pieauguma aplikšanu ar nodokli.

Uz šo sēdi Repše gatavos arī scenāriju, kurā būs paredzēti papildu ieņēmumi no iepriekš plānotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanas.

Valdība arī lems par valsts funkciju izvērtējumu. Repše atzinis, ka par pamatu tikšot ņemts valdības koalīcijas partiju sniegtais atzinums par valsts funkcijām. Iepriekš savu vērtējumu par funkciju saglabāšanu un finansēšanu valdība lūdza arī sociālajiem partneriem.

Pēc Repšes teiktā, "koalīcijas viedoklis esot mazliet autoritatīvāks".

Jau ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta ieņēmumi tiek prognozēti par 351,1 miljonu latu mazāki nekā šogad.

Pēc FM prognozēm, šogad budžeta ieņēmumi būs 3,909 miljardi latu, kas veido 30,1% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,671 miljardu latu apjomā, kas veidos 30,8% no IKP.

Ja šogad valsts pamatbudžetā no nodokļu ieņēmumiem tiek plānoti 1,670 miljardi latu, tad nākamgad nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti tikai 1,401 miljards latu. Savukārt, ja ārvalstu finanšu palīdzībā šogad plānots saņemt 525,5 miljonus latu, tad nākamgad - 776,3 miljonus latu.

Saskaņā ar grozījumiem 2009.gada valsts budžetā, Papildu saprašanās memorandu ar Eiropas Kopienu un Nodomu protokolu ar SVF, veidojot 2010.gada valsts budžetu, ir jāveic ieņēmumu palielināšana, izdevumu samazināšanu 500 miljonu latu apmērā, kā arī jānodrošina, lai valsts un pašvaldību kopbudžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP atbilstoši EK metodoloģijai.

Pēc FM prognozēm Latvijas IKP nākamgad būs 11,916 miljardi latu. Nākamgad ekonomikas kritums būs par 4%, savukārt patēriņa cenas samazināsies par 3,5%.

Svarīgākais