Operas nams atkal grimst parādos

Gada vidū Latvijas Nacionālās operas (LNO) budžets ir ar mīnusa zīmi – 390 000 latu lielas finanšu saistības. Kultūras ministrs Ints Dālderis paziņojis, ka šogad atšķirībā no 2009. gada beigām, kad opera valdībai lūdza pusmiljona latu papildu līdzekļus nodokļu parāda segšanai, pēc palīdzības pie valdības nevērsīsies.

"Jau veidojot 2010. gada budžeta projektu, vairākkārt akcentējām, ka esošajā ekonomiskajā situācijā LNO spēj realizēt tai uzlikto valsts funkciju ar 4,2 miljonu latu lielu valsts dotāciju, bet 2010. gadā operai tika piešķirta 3,7 miljonu latu dotācija," Neatkarīgajai stāsta LNO direktors Andrejs Žagars.

Kopējais Baltā nama šāgada budžets ir 5,2 miljoni latu. "Finanšu gada vidū LNO finanšu saistības, to vidū arī saistības pret piegādātājiem un darbuzņēmējiem, nodokļi un sociālās apdrošināšanas maksājumi, ir 390 000 latu. LNO kā jebkura atbildīga iestāde aktīvi meklē risinājumus, lai finanšu gadu noslēgtu ar līdzsvarotu bilanci," informē LNO preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Kultūras ministrs I. Dālderis uzsver, ka LNO vadība ir devusi solījumu strādāt tā, lai nebūtu valdībai jāprasa papildu dotācija. "Šā gada budžeta apjoms LNO, tāpat kā ikvienas citas no valsts budžeta finansētas kultūras iestādes, vadībai bija zināms gada sākumā un nekādas papildu izmaiņas netiek veiktas. Administrācijas uzdevums ir plānot teātra darbu un spēt sabalansēt finanses. LNO vadība ir devusi stingru solījumu, ka gads tiks noslēgts bez parādiem," skaidro kultūras ministrs.

Operas pārstāvji norāda, ka sezonas noslēgumā veiksmīgi noritēja 13. Rīgas operas festivāls ar pārliecinošu māksliniecisko veiksmi – operas Triptihs pirmizrādi, kā arī labiem apmeklējuma rādītājiem. LNO augustā sniegs vasaras izrāžu sēriju.

***

UZZIŅA

Latvijas Nacionālās operas budžets 2010. gadā ir 5,2 miljoni latu.

To skaitā valsts dotācija – 3,7 miljoni latu.

2010. gadā operas budžetā 34 procenti no kopējiem ieņēmumiem ir plānoti kā ieņēmumi no pašu komerciālās darbības.

Finanšu gada vidū operai ir 390 tūkstošu latu lieli parādi.

Svarīgākais