Dombrovskis: Maksātnespējas likuma pieņemšana noteiks, kāda būs kredītu pieejamība nākotnē

Maksātnespējas likuma pieņemšana ietekmēs, kāda būs kredītu pieejamība nākotnē, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Pēc premjera domām, ir svarīgi, ka šis likums tiek pieņemts, jo tas ievērojami paātrina un atvieglo maksātnespējas procesu, kas līdz šim ir bijis viens no klupšanas akmeņiem Latvijas uzņēmējdarbības vidē.

"Jāsaprot - likums ietekmēs to, kāda būs kredītu pieejamība nākotnē. Ja mēs neprognozējami un varbūt šobrīd populāri grozīsim Maksātnespējas likumu, tas atsauksies uz to, kāda būs kredītu izsniegšanas prakse Latvijā. Būs daudz grūtāka kredītu izsniegšana, un tas var kavēt Latvijas ekonomikas atveseļošanos," brīdināja Dombrovskis.

Savukārt Zatlers norādīja, ka likums ir nodots otrreizējai caurlūkošanai, argumenti un iebildumi ir ļoti skaidri formulēti.

Premjers aicināja Saeimu atbalstīt priekšlikumu par iespējamo periodu, kurā ir jānokārto kredītsaistības, piedāvājot ieviest diferencētu pieeju vienīgā kredītņēmēja, kura kredītsumma nepārsniedz 100 000 eiro (70 280 latus), saistību atmaksu periodu saīsinot, savukārt pārējiem kredītņēmējiem saglabāt piecu gadu periodu.

"Manuprāt, tas ir saprātīgs kompromiss, kuru valdība atbalsta, lai gan jāņem vērā, ka abi šie kompromisa aspekti ir jāsabalansē, tādējādi aizsargājot kredītņēmējus," uzskata Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Saeimas atbildīgā komisija vienojās mainīt Valsts prezidenta iebildumus izraisījušo Maksātnespējas likuma pantu, nosakot, ka saistību dzēšanas termiņš būs tikai viens gads, ja parādnieks tā laikā spēs segt pusi no tās saistību summas, kas atliks pēc ieķīlāto īpašumu pārdošanas. Termiņš būs divi gadi, ja parādnieks spēs segt 35%, un trīs gadi, ja - 20%.

Saeimas komisija ir noraidījusi "Vienotības" deputātu priekšlikumu, kas pašreizējo jaunajā likumā paredzēto "ātro" parādu dzēšanas procedūru maksātnespējas procesā ļautu piemērot tiem grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem, kas aizņēmušies naudu vienīgā mājokļa iegādei līdz 100 000 latu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais