Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Aptieku īpašnieki sola, ka zāļu verifikācijas ieviešana medikamentu gala cenu neietekmēs

© F64

Kaut arī zāļu drošuma pārbaudes jeb verifikācijas sistēmas ieviešana aptiekām radīs izmaksas, gala cenu tas patērētājiem neietekmēs, apgalvoja Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens.

Lībķens sacīja, ka lielākās izmaksas aptiekām varētu būt saistītas ar skeneru iegādi, tomēr ar skeneriem varētu būt problēmas mazajām, neatkarīgajām aptiekām, kuras nestrādā ar modernām kases sistēmām. Vienlaikus šīs aptiekas var zāļu verifikāciju veikt, izmantojot mobilo aplikāciju vai interneta versijas, piebilda Lībķens.

Šī iemesla dēļ, Lībķena ieskatā, saistībā ar verifikācijas sistēmas ieviešanu kopumā izmaksas pieaugs, bet tās nebūs tik augstas, kā to dažkārt mēdz pasniegt.

Vairākas organizācijas kritizējušas Veselības ministrijas īstenoto pieeju, ieviešot regulas prasības. Organizācijas norāda, ka ministrija iecerējusi, ka tikai 28% no ārstniecības iestādēm Latvijā veiks regulā noteikto zāļu verifikāciju, tāpēc pastāvot risks, ka pacienti varēs saņemt nelegālas un nedrošas zāles, apdraudot iedzīvotāju veselību. Arī Aptieku īpašnieku asociācija pievienojas šim viedoklim.

Kā norādīja Lībķens, jo vairāk atstāj "caurumus", jo lielākas iespējas ir tirgū iepludināt viltotas zāles. "Piemēram, Šveicē ir ārsti, kuriem ir arī tiesības zāles pārdot, bet tas ir saprotams, jo tur ir kalnu reģioni un vecāki pacienti bieži līdz aptiekai nemaz nevar aizkļūt," sacīja Lībļens, piebilstot, ka tādēļ ģimenes ārstam, līdzīgi kā vetārstam, dodoties vizītē, ir līdzi soma ar potenciāli nepieciešamajām zālēm.

Lībķens sacīja, ka Latvijā ārsti zāles neizplata, tādēļ viņš šo "caurumu" paredzēšanu drīzāk skaidrotu ar nevēlēšanos kaut ko darīt, ņemot vērā ģimenes ārstu neapmierinātību ar e-veselības sistēmu. "Ja šī sistēma strādātu tā, kā ir paredzēts, nevis tā, kā ir uztaisīts, tad arī nekādas pretestības no ārstu puses nebūtu," piebilda asociācijas vadītājs.

Viņš norādīja, ka tagad zāļu verifikācijas sistēmas ieviešana un nedienas ar e-veselības sistēmu ir sakritušas. "Ko izdara Veselības ministrija? Sasauc kopā ārstus un Verifikācijas organizāciju, paziņo, ka mēs esam par to, lai ārstiem verifikācija nebūtu jāveic, un tad nu kaujieties savā starpā, bet mēs iesim prom. Tieši tāda bija ministrijas reakcija, lai nekaitinātu ārstus," sacīja Lībķens.

Pēc viņa paustā, praktiski tas nozīmēšot, ka verifikāciju ārstu vietā veiks lieltirgotavas, proti, noliktavā zāles verificēs un tad tās kaut kā tiks nogādātas līdz ārstam. Šajā posmā legālās zāles mierīgi var izņemt ārā un ielikt viltotas.

Lībķens norādīja, ka šī iemesla dēļ, asociācijas ieskatā, šādus izņēmumus nevajadzētu paredzēt, jo pretēji kontrabandisti un nelegālo zāļu izplatītāji sāks Latviju izmantot kā "caurumu", lai sistēmā iepludinātu viltotas zāles. "Jo vairāk ir riska faktoru, jo lielākas iespējas, ka tas notiks tieši Latvijā. Līdz šim zāļu viltošanas gadījumi Latvijā praktiski nav konstatēti, bet, ja būs "caurumi", tad tie var parādīties. Tādēļ mums pašiem jāspēj atbildēt, kas ir svarīgāk - slinkums vai drošība," sacīja asociācijas vadītājs.

Jau ziņots, ka nākamā gada 9.februārī visā Eiropā spēkā stāsies jauna regula par zāļu verifikāciju, kas paredz, ka turpmāk medikamentu ražotāji marķēs visus zāļu iepakojumus ar unikālu kodu, bet pirms zāļu nodošanas pacientiem aptieku un ārstniecības iestāžu uzdevums būs medikamentus pārbaudīt jeb verificēt. Regulas būtība ir nodot pacientam zāļu ķēdes pēdējā posmā pārbaudītu un drošu medikamentu. Regula nepieciešama, jo Eiropā pieaugot zāļu viltojumu apmērs, kas apdraud pacientu veselību un dzīvību.

Vairākas organizācijas kritizējušas Veselības ministrijas īstenoto pieeju, ieviešot regulas prasības. Organizācijas norāda, ka ministrija iecerējusi, ka tikai 28% no ārstniecības iestādēm Latvijā veiks regulā noteikto zāļu verifikāciju, tāpēc pastāvot risks, ka pacienti varēs saņemt nelegālas un nedrošas zāles, apdraudot iedzīvotāju veselību. Arī "Sorainen" zvērināta advokāte Ieva Andersone paudusi, ka plašais izņēmumu skaits neesot saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) regulu, kurā aicināts izņēmumus vienmēr piemērot šauri, pretēji cietīšot regulas pamatprincips - vienota sistēma visā ES un pēc iespējas mazāka iespēja apiet zāļu verificēšanu.

Tikmēr ministrija norādījusi, ka, ieviešot jauno ES regulu par zāļu verificēšanu, vēlas izvairīties no pārmērīgu prasību izvirzīšanas. Tāpat ministrija nepiekrīt, ka izņēmumi tiek piemēroti pārāk plaši un nav saskaņā ar ES regulu, jo tā pieļaujot, ka piegādes ķēdes gals dažādās dalībvalstīs var būt organizēts atšķirīgi.