Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Laikapstākļu prognoze Ziemassvētkiem neiepriecina

© SCANPIX

Ziemassvētkos līs sidraba lietutiņš. Skaisti skan, bet patīkams tas sidraba lietutiņš nav. Slapjdraņķis. Ja uzsalst, tad arī slidens. Fenologa Viļa Bukša dabas norišu novērojumi ļauj prognozēt, ka Ziemassvētkos baltu zemi varam negaidīt. Diez vai būs tik daudz sniega, lai varētu savelt sniegavīru. Latvijas austrumos, pašā pierobežā, varbūt būs gan neliels baltumiņš uz zemes, gan knaps sals. Citviet – nekā. Ziemassvētku vecītis var ragavas likt ziemas guļā un jūgt ziemeļbriedi Rūdolfu ratos.

Pašlaik dabas apstākļi dažās Latvijas vietās ļauj sadzīvot gan zemledus makšķerniekiem, kuri uz plāna ledus copē līdaciņas, gan sīkputniem, kas meklē barību labības laukos. Siltais laiks ļauj putniem uzkavēties Latvijā un knābāt, ko cilvēks iesējis vai atstājis uz lauka.

Viļakietis un dabas parādību pētnieks Vilis Bukšs stāsta - tieši šajās dienās var prognozēt, kāds laiks gaidāms ap Ziemassvētkiem. Un tieši tagad sniega jeb ziemas odi cilā savas garās kājas kā baleta solisti. Tā viņiem, tiem odiem, vajadzētu uzvesties pavasarī, nevis ziemas ieskaņā. Turklāt vakar spocīgas sajūtas sagādāja migla, laukā bija atkusnis. Tas viss liecina, ka līdz Zvaigznes dienai, 6. janvārim, ziemu nav ko gaidīt. Pat ja naktī kodīs stiprāks sals, tas būs īslaicīgs. Janvārī varētu būt vējainas dienas un biezāks sniega klājiens Latvijas austrumos.

Fenologs lēš, ka īstu ziemu piedzīvosim janvāra otrajā pusē un februārī, kad sals pieturēsies jau pāris nedēļu. Naktīs iespējams pat -20 grādu aukstums, tomēr kopumā arī šī būs maiga ziema bez ekstremāliem saliem. Sniegs varētu nenokust līdz marta vidum, bet marta beigās iespējams straujš pavasara sprints. Tas būs klāt viens un divi. Pavasaris gaidāms vēsāks, aprīlī naktīs var būt zemāka temperatūra, taču ne uz ilgu laiku.

V.Bukšs jau šomēnes sola gandrīz vai pavasara sajūtas. Viņš saka - 13. decembris, Lūcijas diena, tautas ticējumos tiek raksturots kā robežšķirtne, kad diena kļūst par vienu vistas nagu garāka. Tautas ticējums vēsta: ja Lūcijās rīts skaidrs - atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās. 17. decembris ir Melnā kraukļa diena, kas rāda, kāda ziema būs turpmāk. Ja putni lido pāros, tad stindzinoša ziema izpaliks un bieži būs atkušņi. Par stipru ziemu vēsta putns vienpatnis, kas 17. decembrī pirms saules rieta lido ziemeļu virzienā. Fenologs teic, ka jau decembrī gaismas kļūst vairāk un cilvēkiem noskaņojums labāks.