Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Banka laiž klajā monētas "Zelta saktas. Burbuļsakta" tirāžas otro daļu

© Publicitātes foto

Latvijas Bankā no šodienas tirdzniecībā būs pieejama kolekciju monētas "Zelta saktas. Burbuļsakta" tirāžas otrā daļa, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

"Ņemot vērā lielo interesi par kolekcijas monētu "Zelta saktas. Burbuļsakta", ar prieku informējam, ka nākamā tirāžas daļa - gandrīz 400 eksemplāru - nonāks tirdzniecībā jau 11.decembrī," teikts Latvijas Bankas publiskotajā paziņojumā.

Vienlaikus ir noteikts monētas iegādes limits vienam pircējam - viena monēta.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas Banka 8.novembrī izlaida zelta kolekcijas monētu "Zelta saktas. Burbuļsakta", kas rotāta ar kristāliem. Zelta monētas aversā izvietoti uzraksti "#Latvija", "#burbuļsakta", "#17_18gs", "75 euro" un "#2018", bet reversā - stilizēts 17. gadsimta burbuļsaktas atveids.

Monētas maksimālā tirāža ir 1000 eksemplāru, taču novembra sākumā tirdzniecībā nonāca tirāžas pirmā daļa - 400 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv ir 560 eiro.

"Burbuļsaktas vairākus gadsimtus bija visai tagadējās Latvijas teritorijai raksturīga grezna sieviešu rota ar savam laikam ievērojamu vērtību un kļuva par latviešu tautastērpa sastāvdaļu," pauda Latvijas Bankā, norādot, ka lielās, greznās burbuļsaktas darināja no sudraba un nereti pat apzeltīja. Burbuļsaktas bija viena no greznākajām latviešu sieviešu rotām, un tajās bieži tika iegravēts īpašnieces vārds un saktas darināšanas vai dāvināšanas gads.

Tāpat Latvijas Bankā minēja, ka burbuļsaktas bija sastopamas visā Latvijas teritorijā, lai gan to rotājuma veids un valkāšanas tradīcijas nedaudz atšķīrās, piemēram, Dienvidkurzemē šādas saktas villainē nesprauda pa vienai, bet gan citu virs citas, vietojot pēc lieluma un noslēgumā vēl iesienot zīda lenti. Greznā rota bija turīgu latviešu zemnieču lepnums un bieži tika nodota no paaudzes paaudzē.

Kolekcijas monētas "Zelta saktas. Burbuļsakta" grafisko dizainu veidojusi Ingūna Elere, bet plastisko veidojumu - Jānis Strupulis.

Monēta ar burbuļsaktas atveidojumu noslēdz Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju. 2016.gada novembrī tika izlaista kolekcijas monēta ar ripsaktas atveidojumu, bet 2017.gada augustā - monēta ar pakavsaktas atveidojumu.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.