Divas sievietes sauļojoties guvušas 80% ķermeņa apdegumu

Attēlam ir tikai ilustratīva nozīme. © Lauris Vīksne/f64

Šajās dienās Valsts apdegumu centrā nonākušas divas sievietes, kuras pēc sauļošanās guvušas 80% ķermeņa apdegumu, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

36 un 54 gadus vecās sievietes bija sauļojušās Jūrmalā.

Apdegumu centra Uzņemšanas nodaļas vadītājs Jānis Kundziņš teic, ka 80% nozīmē, ka apdedzis ir viss ķermenis, izņemot pēdas, plaukstas, galvas mataino daļu un to, ko nosedza peldkostīms. Tie ir otrās pakāpes apdegumi, un prognozējams, ka pacientēm slimnīcā būs jāpavada vismaz nedēļa.

Ārsts arī norāda, ka lielākā daļa no saulē cietušajiem ir tieši sievietes. Arī vakar kāda sieviete tika stacionēta ar plašiem ķermeņa apdegumiem pēc sauļošanās. Tomēr parasti lielākā daļa ievesto sieviešu pēc pirmās palīdzības saņemšanas tiek atlaista mājās.

Kā ziņots, brīvdienās Valsts apdegumu centrā stacionēta sieviete, kura sauļojoties guvusi 60% ķermeņa apdegumu.

Kundziņš uzsver, ka šajās dienās saule ir īpaši spēcīga, tāpēc nevar nenovērtēt profilaktiskos pasākumus. Tāpēc, uzturoties brīvā dabā, ir jālieto saules aizsargkrēmi, un īpaši svarīgi tas ir bērniem.

Sauļoties nevajadzētu dienas laikā no plkst.11 līdz plkst.12 un no plkst.15 līdz plkst.16, kad saule ir visaktīvākā. Sauļošanās sākumā saulē ieteicams atrasties pavisam neilgu laiku, lai izvairītos no apdegumiem, kas ir bīstamākais provocējošais faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībai.

Lai novērstu atrašanās saulē nevēlamās sekas, onkologi iesaka lietot cepures, kas nosedz arī pieri un kakla mugurējo daļu, kā arī saules aizsargājošo krēmu ar 15.aizsardzības pakāpi un lielāku, neaizmirstot apsmērēt ausis, pēdas un matu augšanas robežu un uzklājot to vismaz 15 minūtes pirms sauļošanās.

Tāpat ziņots, ka pirmdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā reģistrēts augstākais no karstuma cietušo pacientu skaits pēdējo nedēļu laikā.

Mediķi aizvadītās diennakts laikā devušies pie 16 pacientiem, kuri cietuši no augstas temperatūras, galvassāpēm, sliktas, dūšas, vemšanas un ķermeņa apdegumiem, kas radušies, ilgstoši uzturoties karstumā un tiešos saules staros. Vairāk nekā 30 cilvēku konsultēti telefoniski.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.