Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Plāno iesniegt priekšlikumus izmaiņām importa zāļu kontrolē

© Pixabay

Zemkopības ministrija (ZM) tuvākajā laikā plāno Valsts kancelejā iesniegt priekšlikumus izmaiņām zāļu ievešanas un izvešanas kārtībā, kas paredz cilvēkiem paredzēto zāļu importa kontroli pirms to laišanas brīvā apgrozībā turpmāk uzticēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas iestādei sadarbībā ar Veselības inspekciju, atbrīvojot no šī pienākuma Pārtikas un veterināro dienestu.

ZM atgādināja, ka patlaban cilvēkiem paredzēto zāļu importa kontrolē uz robežas ir iesaistītas trīs iestādes - PVD, kā arī VID Muitas iestāde sadarbībā ar Veselības inspekciju. Tādējādi cilvēkiem paredzēto zāļu importa kontroles sistēma ir sadrumstalota un kontrolējošo iestāžu pienākumi pārklājas, radot nepamatotu administratīvo slogu zāļu kravas īpašniekiem.

Valdība bija uzdevusi ZM izvērtēt iespējamos risinājumus un sagatavot grozījumus zāļu ievešanas un izvešanas kārtībā, lai novērstu iepriekš minētās problēmas. "Pašlaik notiek noteikumu projekta saskaņošana ar Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Tieslietu ministriju. Noteikumu projektu paredzēts iesniegt Valsts kancelejā tuvākajā laikā," informēja ZM.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ZM sadarbībā ar Veselības ministriju un Finanšu ministriju bija uzdots līdz šā gada 1.decembrim izvērtēt iespējamos risinājumus un iesniegt valdībā priekšlikumus turpmākai rīcībai, lai novērstu funkcijas dublēšanos attiecībā uz zāļu kontroli robežkontroles punktos, noteiktu skaidras un nepārprotamas tiesību normas, novērstu kontrolējošo iestāžu funkciju pārklāšanos un nepamatotu administratīvo slogu kravas īpašniekam.

Izmaiņas zāļu ievešanas un izvešanas kārtībā paredz noteikt, ka zāļu importu pirms to laišanas brīvā apgrozībā kontrolēs muitas iestāde, ja nepieciešams, pieprasot Veselības inspekcijai veikt zāļu kontroli atbilstoši zāļu apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Savukārt zāļu importu pirms laišanas brīvā apgrozībā atbilstoši grozījumiem zāļu ievešanas un izvešanas kārtībā bija paredzēts uzdot kontrolēt VID muitas iestādei, ja nepieciešams, pieprasot Veselības inspekcijas atzinumu. Plānots, ka VID muitas iestāde turpmāk arī pārņemts PVD kompetenci kontrolēt arī zāļu viltojumus, narkotisko un psihotropo zāļu importa atbilstību normatīvo aktu prasībām uz valsts robežas.

Tādā veidā iecerēts optimizēt zāļu kravu importa kontroli, samazināt administratīvo slogu zāļu kravas īpašniekam, kā arī nodrošināt pilnvērtīgu elektroniskās informācijas apriti par zāļu kravu importu un eksportu. Iecerēts uzlabot arī zāļu, īpaši valstī nereģistrētu un retām slimībām paredzētu zāļu, pieejamību, jo saīsināsies zāļu kravu kontroles laiks uz robežas.