Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Gobzema valdība konservatīvo principu ķīlniece

© Reuters/Scanpix

Pēc Alda Gobzema paziņojuma, ka viņš savā valdībā vēlas redzēt arī Zaļo un zemnieku savienību, Jaunā konservatīvā partija tiešu atbildi, vai tā ir gatava šādā valdībā strādāt, sniegt izvairījās. It kā diplomātisku apsvērumu dēļ. Bet reaģējusi, kaut ar nelielu aizturi, tā ir prognozējami – konservatīvie vienā valdībā ar zaļzemniekiem nav gatavi strādāt. Premjerministra amata kandidāts un līdz ar viņu arī pārējās iesaistītās partijas tagad nogaidīs līdz rītvakaram. Kas tiks gaidīts, nav skaidrs, jo savu ultimātu konservatīvie atsaukt negrasoties.

To, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) var izlēkt no A. Gobzema topošās valdības vilciena, ja tā sastāvam būs piekabināts arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vagoniņš, pēc A. Gobzema nākšanas klajā ar valdības sastāvu varēja gana droši prognozēt. Tomēr gaisā vēl virmoja iespējamība, ka piedāvājums JKP šķitīs pietiekami kārdinošs, lai, samierinoties ar zīli rokā, nedzītos pēc kokā sēdošā medņa.

Šķiet, arī pats A. Gobzems vēl cerēja, ka apzināto konservatīvo kacināšanu ar ZZS pieaicināšanu aizēnos piedāvātie amati un iespēja strādāt valdībā. Lai veicinātu šāda scenārija piepildīšanos, premjerministra amata kandidāts pat publiski šantažēja konservatīvos. Sniedzot interviju Rīta Panorāmai un izplatot publisku paziņojumu, politiķis apelēja pie konservatīvo sirdsapziņas, aicinot strādāt valsts labā un aizmirst savus iepriekš par teatrālajiem nodēvētos principus.

«Jums ir izšķirošā balss. Tieši no JKP šobrīd būs atkarīgs, vai savlaicīgi tiks apstiprināts valsts budžets un vai cilvēkiem savlaicīgi tiks izmaksātas solītās algas [..]. Jāni Bordān, citas tādas iespējas mums nebūs realizēt maksimālo no mūsu programmām. Tā vairs nebūs nekad. [..] Valstiski ir spēt mainīt savu viedokli un nebīties nepopulāru lēmumu,» pauda A. Gobzems un augstsirdīgi deva konservatīvajiem laiku līdz rītdienas vakaram pārdomāt.

Taču JKP tik daudz laika nebija nepieciešams. Jau nedaudz vairāk nekā pēc stundas tā izplatīja savu paziņojumu, kurā noraida jelkādu iespēju sastrādāties ar ZZS. «Zaļo un zemnieku savienību visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi «aizmirstie» policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus. ZZS politiku raksturo muļļāšanās un skandāli simtiem miljonu vērtos iepirkumos Satiksmes ministrijā,» ZZS valstij nodarīto, kas liedz sadarboties ar to, uzskaita konservatīvie.

JKP norāda, ka ir gatava turpināt valdības veidošanas sarunas ar atlikušajām trim partijām - KPV LV, Nacionālo apvienību un Jauno Vienotību, kuru savienība veidotu valdību ar 53 mandātu atbalstu Saeimā.

Šādu valdības modeli par nepārliecinoši stabilu uzskata Nacionālā apvienība, kura valdē lēmusi, ka var atbalstīt vien vadību ar piecu labēji centrisko partiju dalību. Taču pēc JKP paziņojuma apvienība nesteidz pavēstīt, ka līdz ar konservatīvo ultimātu arī tā pamet sarunas. Apvienības līderis Raivis Dzintars skaidro, ka, par spīti ļoti prognozējamajam rezultātam, gaidīs, līdz beigsies A. Gobzema konservatīvajiem dotais pārdomu laiks. Arī Jaunā Vienotība nesteidzas atklāt savas kārtis un turpina realizēt nogaidīšanas taktiku, par iespējamo atbalstu A. Gobzema valdībai tā lems tikai pirmdien.

Stabilākais A. Gobzema un KPV LV partneris pašlaik ir ZZS, kas rosina savas sarkanās līnijas pārskatīt pašam A. Gobzemam un valdības modelī atkal pieaicināt Attīstībai/Par!. Protams, ZZS arī neizmantoja iespēju paklusēt, lai priekšvēlēšanu laikam cienīgā manierē neatbildētu konservatīvo paustajam.

«Jaunā konservatīvā partija ar saviem paziņojumiem un uzstādījumiem valdības veidošanas sarunas ir torpedējusi. Jauno konservatīvo partiju raksturojošie elementi ir mantkārība, melīgums, demagoģija un populisms,» uzskata ZZS. «Jau priekšvēlēšanu laikā šis politiskais spēks savu kampaņu balstīja uz melīgiem paziņojumiem, nepatiesiem apgalvojumiem par politiskajiem konkurentiem un neizpildāmiem solījumiem vēlētājiem. Šādu stratēģiju Jaunā konservatīvā partija turpina arī pēc ievēlēšanas Saeimā,» pauž konservatīvo atraidītā ZZS.