Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

NMPD atklāj, kur novirzīs Saeimas iezīmētos 8,3 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Deputātu iezīmētie 8,3 miljoni eiro ļaus Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) strādājošo algas pielīdzināt kopējam līmenim nozarē un konkurēt personālresursu piesaistīšanā, tomēr būtiska ir kvalitatīva aprūpe visos līmeņos, tāpēc jāturpina darbs pie atalgojuma palielināšanas nozarē kopumā, sacīja dienesta direktore Liene Cipule.

Viņa atgādināja, ka iepriekšējā periodā atalgojuma pieaugums dienesta mediķiem bija zemāks nekā nozarē kopumā. Ja nozarē atalgojums pieauga par vidēji 30%, tad dienestā - par 22%. Tas saistīts ar to, ka NMPD palielināja atalgojumu arī brigāžu automašīnu vadītājiem, lai darbā dienestā noturētu arī viņus.

Cipule sacīja, ka dienestam iezīmētais papildu finansējums varētu palīdzēt risināt darbinieku piesaistes jautājumu, jo zināmā mērā NMPD strādājošie bijuši viszemāk atalgotie nozarē. Kopumā šis piešķīrums ļaus palielināt atalgojumu un nonākt līmenī, kurā varētu runāt par reālu konkurētspēju ar slimnīcām personālresursu piesaistīšanā, sacīja dienesta direktore.

Pēc viņas paustā, deputāti ar lēmumu piešķirt NMPD papildu finansējumu devuši dienesta mediķiem skaidru signālu, ka politiķi izprot dienesta atalgojuma un personāla nodrošinājuma problēmas, turklāt pret šo situāciju izturas ar augstu atbildību.

Vienlaikus Cipule uzsvēra, ka dienests nav izolēts no visas veselības aprūpes sistēmas kopumā, tāpēc svarīgi, lai Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinātu darbu pie ieceres palielināt mediķu atalgojumu nozarē kopumā. Veselības nozarē valda "savienoto trauku princips", jo NMPD darbojas pirms slimnīcas etapā, tomēr svarīgi, lai kvalitatīva aprūpe tiktu nodrošināta arī slimnīcās.

Cipule uzsvēra, ka papildu finansējuma piešķiršana tikai NMPD neatrisina nozarē samilzušās sistēmiskās problēmas kopumā.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, ar kuriem iecerēts risināt 2019.gada budžeta pieņemšanas aizkavēšanās dēļ radušās problēmas.

Negaidīti tika atbalstīts arī opozīcijas deputāta Vjačeslava Dombrovska (S) ierosinājums papildināt likumu par budžetu un finanšu vadību, nosakot, ka finanšu ministrs 2019.gadā novirza 8,3 miljonus eiro NMPD darbinieku darba samaksas paaugstinājumam. Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo ierosinājumu bija noraidījusi.

Dombrovska priekšlikumu atbalstīja 53 deputāti - pārstāvji no "Saskaņas", "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas, kā arī Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK). Pret balsoja 28 deputāti, četri parlamentārieši balsojumā atturējās, bet vēl četri nebalsoja.

Tāpat vēstīts, novembra sākumā NMPD izsludināja ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka daudzi mediķi iesniedz atlūgumus, pamatojot tos galvenokārt ar lielu slodzi un neadekvāti zemu atalgojumu.