Lai dzied un dejo Latvija!

© f64

"Būs labi. Pat labāk nekā citus gadus. Protams, trīs reizes jānospļaujas, lai nav slikts laiks, bet kopumā, es domāju, šie svētki būs lieliski," pēc X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerta vakar Neatkarīgajai teica svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs maestro Raimonds Pauls.

Viņš novērojis interesantu tendenci – salīdzinot ar iepriekšējiem svētkiem, dziedātāju skaits koros palicis nemainīgs, taču daudz lielāku popularitāti guvusi dejošana. "Tur jau vienmēr ar dejām viss ir kārtībā, un satraukums par Daugavas stadiona programmu nav. Interesanti, kā būs ar koriem Mežaparkā, jo katru gadu ir citādāk, taču kopumā esmu optimistiski noskaņots un, pateicoties svētku rīkotājas Agras Bērziņas uzņēmībai, nešaubos, ka šie būs vislabākie svētki," slavē maestro.

Ar ozolzaru vītnēm pušķotā muzikālā tramvaja ierašanos pie VEF Kultūras pils vakar svinīgi atklāja skolēnu dziesmu un deju svētkus. Tur godināja gandrīz 40 svētku virsvadītāju un virsdiriģentu, kuri saņēma īpašas mākslinieces Guntas Apsītes darinātas goda zīmes. Viņa ir arī autore šo svētku karogam. "Katros svētkos ir goda zīmes. Šogad tās ir atšķirīgas, nedaudz bērnišķīgas, jo šie taču ir skolu jaunatnes svētki," uzsvēra svētku izpilddirektore A. Bērziņa. Viņa piebilst, ka bērni šiem lielajiem svētkiem ir gatavojušies piecus gadus, taču tie notiks tikai piecas dienas. Tas ir pietiekams laiks, lai kopā radītu patīkamu noskaņojumu paši sev un apkārtējiem.

To apsveikuma vēstulē gandrīz 31 000 dalībnieku uzsver arī svētku patrons Valsts prezidents Valdis Zatlers. "Gatavošanās X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem ir noslēgusies – mēģinājumi, skates un svētku ieskaņas pasākumi kļūst par vienotu svētku upi. Šodien liela diena ir arī Latvijai. Sākas svētki, kuros varam priecāties par talantīgiem un aizrautīgiem dziedātājiem, dejotājiem un mūziķiem, kuri ieskandina visu Latviju latviskās dziesmās un dejas soļos. (..) Spēja tradicionālo kultūras mantojumu padarīt aizraujošu un interesantu mūsdienu jauniešiem ir garants kultūras un garīgo vērtību pārmantošanai," raksta prezidents.

Dziesmu svētku noskaņu vakar galvaspilsētā ienesa arī dziedošie O!Kartes akadēmijas dalībnieki un dažādu koru pārstāvji, kuri otrdien pieskandināja Rīgu ar dažādām tautasdziesmām. "Mums bija tā iespēja netālu no Salu tilta dziedāt ceļu policistiem. Kad viņi apturēja automašīnas, dziedājām dziesmu Brauciet lēnām pār tiltu draugi," stāsta Evija Sloka.

Savukārt Nikolajam Puzikovam visvairāk patika Centrāltirgus pārdevēju atsaucība. "Mūs cienāja ar zirņiem, zemenēm, dāvināja puķes, baziliku. Vienkārši bija ļoti jauks noskaņojums. Interesanta bija dziedāšana tramvajos," stāsta jaunais dziedātājs.

Par godu vērienīgākajiem jauniešu svētkiem galvaspilsētā kursē īpaši noformēts tramvajs. Uz tā rakstīts: "Kurš putniņš agri ceļas, paspēj uz mēģinājumu." Šorīt jau astoņos Daugavas stadionā pulcējās pirmie deju kolektīvi, savukārt rīt pusastoņos no rīta Mežaparku ieskandinās dziedātāji.

Svarīgākais