LVSADA māc bažas, ka viņu iebildumi par pieļaujamo virsstundu skaitu mediķiem tiks ignorēti

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrībai (LVSADA) radušās bažas, ka tās iebildumi par pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu varētu netikt uzklausīti, sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš teica, ka patlaban sāk nostiprināties iespaids, ka arodbiedrības viedokli iecerēts ignorēt. Uz sēdi, kurā tika lemts par konceptuālu atbalstu virsstundu skaita palielināšanai mediķiem, arodbiedrība aicināta netika, līdzīga situācija ir ar rītdienas, 5.decembra, sēdi, kurā plānots runāt par mediķu atalgojumu un iespējamo pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu uz trīs gadiem.

Keris norādīja, ka LVSADA joprojām neatbalsta virsstundu skaita palielināšanu, turklāt viņu satrauc gan tas, ka LVSADA nav aicināta uz rītdienas sēdi, gan Sociālo un darba lietu komisijas darbība kopumā. "Vispār komisijas vadītāja Andra Skrides (AP) darba stils ir ļoti interesants. Mūs viņš neaicina piedalīties šādu jautājumu izskatīšanā, bet tad, kad mēs piedalāmies, viņš uzdod interesantus jautājumus, kas ne vienmēr ir saistīti ar izskatāmās tēmas būtību, turklāt ne vienmēr ļauj līdz galam atbildēt," sacīja Keris, kurš pieļāva, ka tas saistīts ar pieredzes trūkumu politikā.

LVSADA priekšsēdētājs uzsvēra, ka, ņemot vērā, ka arodbiedrība neatbalsta pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu, ir nepatīkami, ka Saeimas komisija izlēmusi atbalstīt darba devēju un valdības iniciatīvu, neraugoties uz to, ka darbinieku puse savu atbalstu nav sniegusi. "Ja tāds ir jaunais Saeimas darba stils, tad mums ar to nāksies rēķināties, taču ne samierināties," uzsvēra Keris.

Viņš sacīja, ka patlaban arodbiedrībai nav pārliecības, vai gadījumā, ja tā ierastos uz sēdi, tās viedoklis tiktu uzklausīts, jo pieredze iepriekšējā sēdē, kad tika runāts par mediķu atalgojuma palielināšanu, šādu iespaidu nav radījusi. "Man nav nekādu ilūziju par to, kas notiks, ja es ieradīšos uz sēdi bez uzaicinājuma," atzina Keris, kurš nevēlās arī saasināt situāciju.

Vienlaikus Keris informēja, ka šodien piedalījās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē, kurā viņam nācies pārliecināties, ka šī komisija negatavojas sniegt nekādas steidzamas ārpuskārtas garantijas mediķu darba samaksas pieaugumam, tieši otrādi - esot mēģināts rast visus iespējamos "ieganstus", lai to nedarītu.

Keris sacīja, ka viņš sēdē mēģināja deputātus "iedvesmot" un atgādināt, ka šobrīd atbildību par situāciju valstī ir uzņēmušies viņi, un neesot svarīgi, vai aizejošā valdība kaut ko nav izdarījusi. Keris neesot guvis iespaidu, ka situācija ar mediķu algām tiks risināta.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno līdz 2022. gadam palielināt pieļaujamo virsstundu skaitu mediķiem, liecina komisijas balsojums par periodu, līdz kuram pieļaut mediķiem lielāku virsstundu skaitu nekā paredz Darba likums.

Kā komisijas sēdē sacīja deputāte, veselības ministre Anda Čakša (ZZS), Veselības ministrijas piedāvājums paredz atļaut mediķiem strādāt 16 virsstundas nedēļā, kas ir divreiz vairāk nekā to paredz Darba likums.

Deputāti šodien vēl nebalsoja par konceptuālu priekšlikuma atbalstu, kā arī par likumprojekta steidzamības noteikšanu, jo bija nepieciešams vienoties par periodu, līdz kuram tiks palielināts pieļaujamo virsstundu skaits mediķiem, kā arī redakcionāli precizēt priekšlikumu.

Vienlaikus, runājot par termiņa noteikšanu, Saeimas komisija vienbalsīgi balsoja par trīs gadu periodu, kurā tiek palielināts pieļaujamo virsstundu skaits.

Saruna par virsstundu skaita palielināšanu saistīta ar to, ka Latvijas Slimnīcu biedrība nākusi klajā ar brīdinājumu par iespējamu ārkārtas situāciju slimnīcu sektorā no nākamā gada 1.janvāra saistībā ar cilvēkresursu trūkumu un virsstundu skaita ierobežojumu.