Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Satraucoša statistika! Lielākā daļa šoferu pie stūres lieto mobilo telefonu

© Publicitātes foto

Vairāk nekā 2/3 Latvijas iedzīvotāju ikdienā pie stūres lieto mobilo tālruni, un teju katrs piektais autovadītājs uzskata, ka tas netraucē pilnvērtīgai auto vadīšanai liecina Latvijas Fakti veiktais pētījums. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka mobilo ierīču lietošana pie stūres ir bīstama un rada satiksmes drošības draudus, apdrošināšanas sabiedrība ERGO (turpmāk – ERGO) kopā ar partneriem - Drošas Braukšanas skolu (DBS) un Valsts policiju (VP) uzsākusi sociālo kustību “Laiks atmest.”, aicinot autovadītājus nelietot mobilo tālruni pie stūres un atmest šo kaitīgo ieradumu.

Pētījumā secināts, ka vienlaikus ar auto vadīšanu visbiežāk autovadītāji mobilo tālruni lieto, runājot pa to (72 %), kā arī lietojot navigācijas programmas (64 %). Braucot pie stūres, telefons tiek lietots arī īsziņu jeb SMS saņemšanai (43 %), savukārt 26 % autovadītāju atzīst, ka paši arī raksta īsziņas, vadot automašīnu. 17 % atzinuši, ka lieto internetu, t.sk. sociālos tīklus, bet 5 % norādījuši, ka pie stūres blogo vai izmanto tiešraižu straumēšanu.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem Latvijā ik dienu uz ceļiem notiek aptuveni 100 ceļu satiksmes negadījumu. No tiem teju 1/5 daļa notiek neuzmanības dēļ, iespējams, lietojot mobilo tālruni pie stūres.

Mobilo ierīču lietošana pie auto stūres ir bīstams un kaitīgs ieradums, kas apdraud ne tikai pašu autovadītāju, bet arī citus satiksmes dalībniekus. “Mums kā sociāli atbildīgam uzņēmumam, ir svarīgi informēt un izglītot sabiedrību par drošības jautājumiem, lai mazinātu drošības riskus gan pašiem autobraucējiem, gan sabiedrībai kopumā. ERGO aicina ikvienu - gan uzņēmumus un organizācijas, gan autovadītājus un citus ceļu satiksmes dalībniekus, iesaistīties šajā sociālajā kustībā un vērsties pret mobilo ierīču lietošanu pie stūres, izskaužot to kā jebkuru citu kaitīgu ieradumu, piemēram, smēķēšanu, braukšanu dzērumā u.tml. Šīs sociālās iniciatīvas uzbūve ir veidota kā cīņa ar kaitīgu ieradumu - sākotnēji aktualizējot problēmu un pēc tam aicinot katram pašam un visiem kopā to risināt, sniedzot gan padomus, gan arī piedāvājot praktisku palīgrīku - mobilo aplikāciju “Mobilais detokss”, atklāj Ingrīda Ķirse, apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle Baltijas valstīs.

Pētījuma ietvaros autovadītāji norādījuši, ka no mobilo ierīču lietošanas pie stūres tos atturētu: pastiprināta kontrole uz ceļa (34%), negatīva pieredze pašam vai paziņām (34%), augstāki sodi (27%), tehnoloģiju inovācijas, kas bloķē mobilā tālruņa lietošanu braukšanas laikā (23%), kā arī informatīvas kampaņas un ziņas plašsaziņas līdzekļos par satiksmes negadījumu cēloņiem un sekām (21%).

Normunds Krapsis, Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks skaidro, ka: “Telefona lietošana pie stūres ir ne tikai kaitīgs, bet arī ārkārtīgi bīstams ieradums. Mirkļos, kad novēršamies no ceļa, viena sekunde var izmanīt visu. Neskatoties uz to, ka regulāri autovadītājiem tiek atgādināts un stāstīts par iespējamajiem riskiem, diemžēl jāteic, ka šis ieradums ir ļoti iesakņojies ikdienas cilvēku dzīvē. Sodu bardzība ir tikai viens no veidiem, kā cīnīties ar šo problēmu, tomēr vēlos uzsvērt, ka pašiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāmaina attieksme un jādomā par savu drošību.”

Auto vadīšana prasa nedalītu uzmanību uz ceļa, dažādas blakus nodarbes novērš uzmanību un mazina koncentrēšanos uz ceļa, tādējādi palielina drošības riskus. Satiksme ir neparedzama, var notikt negaidītas situācijas, un jebkura blakus darbība - ēšana, kafijas dzeršana, smēķēšana vai vēl ļaunāk mobilā tālruņa lietošana pie stūres, var radīt bīstamas situācijas un nopietnas sekas. Turklāt arvien biežāk autobraucēji lieto telefonu ne tikai zvanu saņemšanai, ko būtu ērti un salīdzinoši drošāk darīt, izmantojot brīvroku tehnoloģijas, bet arī dažādu notikumu fiksēšanai uz ceļa - fotografēšanai, filmēšanai un šīs informācijas ievietošanai sociālajos tīklos. Uzskatu, ka autobraucējiem būtu maksimāli jāizvairās no blakus nodarbēm, atrodoties pie auto stūres, jo ceļš pieprasa pilnīgu uzmanību un nedod atlaides,“ skaidro Jānis Vanks, Drošas Braukšanas Skolas vadītājs.

Sociālās kustības “Laiks atmest.” ietvaros ERGO sadarbībā ar DBS decembrī organizēs drošas braukšanas nodarbības, kurās tiks sniegti gan praktiski padomi drošai braukšanas ziemas apstākļos, gan arī pievērsta uzmanība tam, cik ļoti bīstama var būt telefona lietošana autovadīšanas laikā, jo sevišķi neparedzētās situācijās. Informācija par pieteikšanos Drošas braukšanas nodarbībām sekos ERGO sociālo tīklu kontā Facebook. Kustības ietvaros ERGO uzrunās arī savus sadarbības uzņēmumus un klientus, sniedzot padomus par veicamajām darbībām uzņēmumā, kas varētu palīdzēt mazināt mobilo tālruņu lietošanu auto vadīšanas laikā, kā arī aicinot dalīties ar savu pieredzi. Savukārt nākamā gada sākumā ERGO plāno piedāvāt praktisku rīku - mobilo aplikāciju Mobilais detokss, kas iekļaus konkrētu risinājumu un ekspertu padomus, lai palīdzētu autovadītājiem atteikties no telefona lietošanas pie stūres un atbrīvoties no šī kaitīgā ieraduma.

Sociālo iniciatīvu “Laiks atmest.” īsteno apdrošināšanas sabiedrība ERGO kopā ar partneriem - Drošas Braukšanas skolu un Valsts policiju. Kustības mērķis ir pievērst sabiedrības un autovadītāju uzmanību tam, ka mobilo ierīču lietošana pie auto stūres ir bīstama, un mudināt autovadītājus atteikties no šī kaitīgā ieraduma.

Pētījuma dati no Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „Latvijas Fakti“ veiktā pētījuma par sabiedrības attieksmi pret mobilo ierīču lietošanu, vadot transportlīdzekli. Pētījums veikts 2018. gada maijā, izlases kopums - 1267 respondentu.