Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Viltus ziņu tēvs" Endziņš pēc iznākšanas no cietuma rada dziesmu

© ekrānšāviņš

Novembra nogalē no apcietinājuma atbrīvotais "viltus ziņu radītājs" Niks Endziņš šodien publiskam vērtējumam nodevis jaunu dziesmu, kurā viņš emocionāli dalās ar sajūtām par pēdējo mēnešu notikumiem.

Jāatgādina, ka novembra nogalē - nepatiesu ziņu izgatavošanā un publicēšanā apsūdzētais - Niks Endziņš pēc trim aiz restēm pavadītiem mēnešiem tika atbrīvots no apcietinājuma, piemērojot viņam drošības līdzekli - nodošana policijas uzraudzībā, kā arī aizliegums izbraukt no valsts.

Jāatgādina, ka jūlijā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, - "tv-play.lv", "neticams.net", "redzams.lv", "redzams.net", "kasjauns.net", "parvisu.net" un "atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos.

Šobrīd Niks Endziņš ir radījis dziesmu, kurā dalās ar saviem pārdzīvojumiem. Sarunā ar nra.lv viņš atzīst - vienā brīdī tev var piederēt viss, bet jau pēc brīža tev visu var atņemt un atņemt arī pašu svarīgāko tavā dzīvē - brīvību!

Autors atklāj: "Šādu dziesmu mani pamudināja sarakstīt notikumi, kas notika ar mani pēdējo trīs mēnešu garumā. Nē, šī dziesma netika rakstīta cietumā. Lai gan es vēlējos to darīt, pārdzīvojumu dēļ nevarēju. Dziesmu es sarakstīju, kad mani jau atbrīvoja. Dziesmā un video klipā es vēlējos pastāstīt visu, kas ar mani notika pēdējo trīs mēnešu laikā un arī pēc atbrīvošanas no apcietinājuma. Pēc manām domām man tas izdevās!"

Tāpat Niks nra.lv atklāj arī savus nākotnes plānus: "Kādi man plāni nākamajam gadam? Grūti spriest, jo nekad nevar zināt, kas notiks rīt. Vairāk vai mazāk es dzīvoju tikai šodienai un nedomāju par to, kas notiks rīt. Ar ziņu mēdijiem es vairs nenodarbošos, to es varu 100% apgalvot, tie zelta laiki ir beigušies."