Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

SIMTGADES TĒRIŅI: Viena koncerta neiespējamās izmaksas

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Šogad no valsts budžeta Latvijas valsts simtgadei atvēlēti 11 miljoni eiro – lielākā summa viena gada laikā. Kopumā simtgade tiek svinēta piecus gadus ar dažādiem pasākumiem un no valsts saņems 27 miljonus eiro. Šogad skatītājiem un klausītājiem ir veltīts gan multimediāls uzvedums Gaismas raksti gada sākumā, gan koncerts Mīlestības vārdā.18+ gada nogalē. Abi – daudz apspriesti. Abi – kritizēti, nesaprasti. Abi – dārgi. Pat ļoti dārgi. Vai Latvijas simtgade ir īstais laiks, lai īstenotu mākslu mākslai vai tomēr veidotu lielākajai daļai cilvēku saprotamus pasākumus? Jo vairāk tāpēc, ka naudu šiem pasākumiem ir devusi visa sabiedrība.

Ja tik daudzi cilvēki nesaprot, neuztver to kā viņiem radītu pasākumu, viņu svētku sajūtai atbilstīgu pasākumu, tad kaut kas tomēr nav kārtībā. Piemēram, par vērienīgo pasludinātā multimediālā izrāde Gaismas raksti piesaistīja rekordmazu skatītāju skaitu translācijā Latvijas Televīzijā - nepilnus 14 000. Kopumā uz vismaz dažām minūtēm uzveduma translācijai pieslēdzās vairāk nekā 103 000 skatītāju, bet to noskatījās vai gandrīz visu noskatījās tikai mazāk nekā 13 procenti. «Radās priekšstats, ka tas viss ir pēc principa - māksla mākslai, kas saprotams tikai nelielam iesvaidīto pulciņam,» pēc uzveduma Gaismas raksti klajā nākšanas Neatkarīgajai sacīja komponists Pēteris Vasks.

Negribas noniecināt svētku programmas veidotāju darbu, diemžēl ir jāvaicā: kurš apstiprināja tik dārga koncerta, kāds bija Mīlestības vārdā. 18+, tāmi? Nesaprata, neprata vai negribēja salīdzināt, cik izmaksā tāda mēroga pasākums, kādas ir vidējās izmaksas? Uz šo un vēl citiem jautājumiem Latvijas valsts simtgades birojs sola atbildēt Neatkarīgajai šodien.

Koncerts Mīlestības vārdā. 18+ bija veltīts jauniešiem. Tāpēc - lai būtu eksperiments un jauni muzikāli horizonti.

Bet nozares profesionāļiem tā izmaksas ir izraisījušas neizpratni, sašutumu, aizdomas. Ar lūgumu nepubliskot konkrētā cilvēka uzvārdu Neatkarīgās uzklausītie pasākumu rīkotāji sacīja - koncerta Mīlestības vārdā. 18+ izmaksas ir ļoti, ļoti lielas. Nepamatoti augstas. Gaismas rakstu radīšanā bija iesaistīti vairāk nekā 130 cilvēku, tas izmaksāja 152 800 eiro. Koncerts Mīlestības vārdā. 18+ ar daudz mazāku iesaistīto skaitu izmaksāja 207 000, nepieskaitot nodokļus.

Vidējā samaksa par koncertu māksliniekam ir 300-500 eiro, bet te - par vienu dziesmu viņš uz rokas saņem 600-900 eiro. Mēģinājumi izmaksā 6-7 eiro stundā, ja notiek Rīgas centrā vai tā tuvumā, bet te - 19 mēģinājumu dienas par 900 eiro. Un tā trīs reizes, tātad 57 mēģinājumu dienas izmaksāja 2700 eiro.

Producents Juris Millers publiski izteicās, ka šis konkrētais gadījums vērš uzmanību uz ierēdniecības neprofesionalitāti. «Vai kāds no aktīvajā apritē esošajiem profesionālajiem mūziķiem un producentiem spēj atcerēties, kad 18 dziesmu izpildīšanai ir rīkoti 19 (!) apmaksāti mēģinājumi? Šāds laiks Latvijā tiek veltīts mūziklu un dažos gadījumos - profesionālo teātra iestudējumu sagatavošanai, bet ne šādam koncertam - tādiem pasākumiem parasti ir 3-5 mēģinājumi, par kuriem mākslinieki un mūziķi nesaņem papildu honorārus, varbūt atsevišķos gadījumos tiek segti transporta izdevumi. Vai tiešām tāmes saskaņotāji mūs tur par idiotiem? Vai varbūt - viņi paši ir idioti? Nu nevarētu taču būt tā, kā tik cienījams mākslinieks kā Jānis Šipkevics ar šādas tāmes palīdzību būtu savas Mīlestības vārdā upurējies tik neglītai rīcībai kā otkati jeb cashback ministrijas ierēdņiem?» viņš raksta Facebook.